V pátek 13. 11. 2020 vztyčili v Dubé před radnicí svůj letošní vánoční strom.Zdroj: MÚ DubáNa náměstí ho dopravila místní firma pana Tomáška za asistence pracovníka z městských lesů, městské údržby a hasičů. „Vybírání stromu je každoroční předadventní velmi náročná disciplína. Dříve jsme se snažili vybírat na okrajích lesů, ale pravidelně rostlé tam prostě jen tak nenajdete,“ sdělila starostka města Irena Žalovičová.

Podle ní, radnice poslední tři roky získává smrk na základě veřejné výzvy. „Nezdá se to, ale i když roste na soukromé zahradě není vždy pravidelný, nebo je velmi krásný, ale zase třeba s velmi obtížným přístupem,“ popsala starostka shánění stromu na Vánoce a zdůraznila, že vždy se jedná o stromy, které chtějí ze zahrad vlastníci odstranit.

„Není nám pak líto, že dělá na náměstí jen dva měsíce parádu,“ řekla Žalovičová. Kromě místa na náměstí, v Dubé zdobí ještě živý strom v parčíku u samoobsluhy u hlavní průjezdové trasy. Atmosféru vánočních svátků navozuje také živý strom v Deštné a malinký, který si vysadili v obyvatelé v Dřevčicích, v obcích, které spadají pod Dubou.

Michal Janovský
Michal Janovský z České Lípy našel inspiraci pro svou tvorbu v mytologii i Bibli