Kapli, která se tyčí nad Sloupem v Čechách, získal letos obecní úřad v dražbě. Od té doby se s pomocí místních lidí snaží objekt zvelebit. Co nejdříve radní chtějí také vypracovat projekt záchrany kaple, díky kterému by získali na celkovou rekonstrukci potřebné peníze.

,,Jako první jsme upravili okolí kaple za pomoci místních občanů. Uspořádali jsme dvě sobotní brigády, na každou přišlo okolo patnácti lidí. Místní také zapůjčili potřebnou techniku. Teď plánujeme ještě třetí brigádu, abychom douklidili okolí. V tom stavu, v jakém je okolí kaple teď, chceme prostor i nadále udržovat,“ řekl starosta Sloupu v Čechách Jaromír Studnička.

Byla tam černá skládka

Okolí kaple bylo zarostlé křovím, teď jsou všechny dřeviny okolo posekané a objekt je ze silnice velmi dobře vidět. Cílem úpravy okolí objektu bylo mimo jiné zamezit dalšímu budování černé skládky. Bylo totiž zvykem, že ke kapli lidé odváželi nepotřebný materiál. Když nebylo místo, odložili lidé harampádí i dovnitř kaple. I to místní uklidili během sobotních brigád.

,,Nejdůležitější je udělat novou střechu a okapy, aby se vlhkost nedostávala dovnitř kaple. Také musíme vyřešit statiku objektu,“ vypočítává nejnutnější opravy starosta Studnička.

Obec nyní chystá zpracování projektu na záchranu celé kaple. Na jeho konečné podobě budou radní spolupracovat s památkáři. Ti mají o opravu kaple velký zájem. V současnosti dávají dohromady veškeré materiály o tom, jak kaple vypadala dříve a poté budou probíhat jednání o konečné podobě kaple po rekonstrukci. V rámci ní chce obec zrekonstruovat také sklepní prostory, kde bývala hrobka Kinských. Kaple se totiž na popud Filipa Kinského změnila na konci 18.století na pohřební kapli a Kinští v ní byli pohřbeni. Rakve s jejich ostatky ale v kapli už dávno nejsou.

Potřebují několik milionů

,,Jak rychle se nám podaří získat peníze na rekonstrukci, nevíme. Záleží na tom, zda budou vypsané vhodné dotační tituly a také na tom, kolik peněz z nich budeme moci dostat. Počítáme, že na rekonstrukci bude potřeba několik milionů. A tak velkou sumu si nemůžeme dovolit hradit celou z obecního rozpočtu. Stavba je kulturní památkou a budeme se snažit na opravu získat finance pomocí dotací ze státního rozpočtu, případně z evropských fondů,“ podotkl Studnička.

Kapli v devadesátých letech prodal okresní úřad jako nepotřebný majetek do soukromých rukou. Objekt několikrát změnil majitele, ale ani jeden se neměl k tomu, aby kapli opravil. Před rokem a půl byla kaple zabavená finančním úřadem a nakonec vydražena. Jediným účastníkem dražby byla obec Sloup v Čechách a objekt získala za 366 tisíc, které uhradila z obecního rozpočtu.

,,Kaple doposud obci nikdy nepatřila. Ale jelikož ji vnímáme jako určitý symbol a dominantu naší obce, snažili jsme se už léta donutit minulé majitele, aby ji opravili. To se ale nikdy nestalo. A jelikož kaple nebyla v majetku obce, nemohli jsme s tím nic dělat,“ vysvětlil starosta.

Památku si pečlivě hlídají

O velkém zájmu místních lidí o kapličku svědčí i fakt, že obyvatelé hlídají, co se v okolí kaple děje.

,,Z celé měděné střechy zůstal kov už jen na věžičce. Nedávno mi volali, že se jim zdá, že zase někdo kus mědi z věžičky odnesl. Lidé si hodně všímají, o to víc teď, když už je i jejich,“ dodal Studnička.

#nahled|https://g.denik.cz/7/84/sloup_kaple_sv_jana_nepomuckeho_obnova_zdevastovana_pamatka_03_denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/7/84/sloup_kaple_sv_jana_nepomuckeho_obnova_zdevastovana_pamatka_03.jpg|Kaple je v současnosti po vysekání křoví krásně vidět. Pořádek chce obec udržovat okolo objektu i nadále. #