Parta dvanácti mužů ze Svojkova pomáhá obci prakticky se vším, co je potřeba udělat. Pořádají pro děti nejrůznější akce, pomáhají s úklidem, udržováním místních památek a komunikací. V rámci svých možností zasahují při živelných katastrofách. Sami sebe považují za hasiče, kvůli nedostatečné technice a vybavení ale nemohou jít do ostrých akcí.

Pokud by v obci vypukl požár nebo by bylo třeba zasahovat u dopravní nehody, musí přijet dobrovolní hasiči z nedalekého Sloupu v Čechách. S těmi mají Svojkovští uzavřenou smlouvu o požární ochraně obce. Zdejší muži tak nemohou místním v těchto chvílích příliš pomoci. Nyní ale ve Svojkově připravují založení vlastní jednotky sboru dobrovolných hasičů, aby místní nadšenci mohli svou obec chránit za všech okolností.

,,Ti lidé tady dřou zadarmo. Pomáhají úplně se vším, co je potřeba a pořádají nejrůznější akce v obci. Chtěl bych tu jednotku založit také proto, abych se jim nějakým způsobem odměnil. Aby oni sami mohli hasit požáry a ne jen přihlížet,“ vysvětlil starosta Svojkova Gustav Pilz.

Auto od Borských

Hasiči dlouhá léta ve Svojkově byli. Před několika lety ale museli jednotku zrušit kvůli nedostatečnému vybavení. ,,Je důležité zajistit bezpečnost obce. Je vždycky lepší, když tu fungují místní hasiči. Ti znají terén a mohou být u neštěstí velmi brzy. Doufám, že se nám podaří jednotku založit už během příštího roku,“ řekl Gustav Pilz.

Jediné, co může vznik jednotky ohrozit, jsou nedostatečné finance. Obec totiž musí muže vybavit potřebnou technikou, jako jsou třeba hasičská auta nebo hadice. S tím mohou Svojkovu pomoci okolní obce. Nedávno například získal obecní úřad pro hasiče bezplatně auto V3S od jednotky z Nového Boru.

Nákladné je ale především pořízení povinného vybavení pro jednotlivé hasiče. Ve Svojkově musí být podle směrnic jednotka o devíti mužích. Ke každému zásahu vyjíždí muži čtyři, takže jednotka tak musí mít minimálně pro ně povinné oblečení. Takový oblek se skládá z helmy, kukly pod helmu, kabátu, rukavic, opasku s karabinou, kalhot a bot.

Musí na prohlídku

,,Obléknout jednoho hasiče stojí asi šedesát tisíc korun. Na vybavení nejspíš nezískáme žádné dotace a pokud neseženeme sponzora, budeme to muset zaplatit z obecní kasy. A bohužel si nemůžeme dovolit vybavit všechny najednou. Počítáme s tím, že oblékneme tak dva muže ročně,“ řekl starosta.

Samotné založení jednotky dobrovolných hasičů je poměrně složitý proces. Zřizovatelem celé jednotky je starosta. Ten musí nejdříve dát dohromady lidi a poslat je na zdravotní prohlídku. Pokud projdou a je vše připravené, musí založení jednotky schválit zastupitelstvo obce. Po schválení se potom píše zakládací listina.

,,V jednotce si také musí zvolit velitele. Ten s řízením hasičů starostovi pomáhá. Nejdůležitější je ale pro všechny muže dohoda o členství v jednotce. V ní se řeší práva a povinnosti jednotlivých členů a také pojištění. Navíc hasičům náleží za jejich činnost odměna. Je ale na starostovi, jak bude členy jednotky honorovat,“ řekl vrchní komisař územního odboru Libereckých Hasičů v Č. Lípě Boleslav Lang.

Posledním krokem k založení jednotky je předepsané školení. Podle starosty Svojkova teď záleží pouze na tom, jak rychle dokáží jeho muži kurzem projít. ,,Existuje zde ještě nepatrná šance, že i po všech přípravách zastupitelstvo založení jednotky hasičů neschválí. Ale to se doufám nestane,“ dodal Pilz.