Naučné stezky v přírodě, dětská hřiště, a další turistická lákadla vzniknou ve Svoru a v německém Reichenbachu v rámci projektu přeshraniční spolupráce nazvaném Skřítci z přírody i hory přenesou. Jen na české straně se během tří let proinvestuje okolo třinácti milionů korun. Stavět by se mělo začít nejdříve příští rok.

„Hlavním impulsem pro zadání projektu byla především chráněná území v Čechách Lužické hory a v Německu chráněné území v okolí vrchu Rotstein. Tyto zajímavé chráněné lokality bychom chtěli díky projektu přiblížit obyvatelům z Čech i Německa a docílit tak dalšího rozvoje turistického ruchu na obou stranách hranice," říká starostka Svoru Kateřina Jonáková.

Výsledkem projektu na české straně bude rekonstrukce přístupové komunikace a vytvoření nových parkovacích míst, nové herní prvky ve volně přístupné zahradě u mateřské školy a hlavně naučná stezka na vrch Sokolík za lilií zlatohlavou, jejíž součástí budou moderní technologie geocaching (hledání předmětů za pomocí GPS), QR kody, které po načtení chytrým telefonem zobrazí zajímavé informace nebo interaktivní hra Quest.

„Doba realizace je rozdělena do 3 let. V prvním roce budou provedeny investice, které zlepší dopravní a turistické napojení obou přírodních chráněných oblastí, respektive naučných stezek. Zlepší se i možnosti pro parkování. Vzniknou i naučné stezky na obou stranách hranice, vybavené odpočívadly a dvojjazyčným značením" uvádí Kateřina Jonáková. V průběhu dalších dvou let budou zorganizovány akce na zahájení turistické sezóny v roce 2017 a 2019 ve Svoru a v roce 2017 a 2018 v Reichenbachu, který společně s českým partnerem připravoval projekt od roku 2014.