Novou službu pro mladé rodiny už brzy představí ve Velkém Valtinově. Od dubna by mělo otevřít nové tzv. Mateřské centrum. Přes zvláštní název daný zřejmě titulem dotační výzvy, se jedná o zařízení fungováním velmi podobné mateřské školce.

„Je odsud snadné napojení na hlavní silnici na Liberec a Nový Bor. Myslím, že to bude lákadlo i pro mladé rodiny, které by se k nám chtěly přistěhovat,“ říká starosta obce Josef Lukavec. Devadesát procent nákladů obci s ročním zhruba třímilionovým rozpočtem pokryje dotace z IROP.

BUDOU TO MÍT BLÍŽ

Místní mladé rodiny dosud musejí své předškolní ratolesti vozit do školek v několik kilometrů vzdáleném Jablonném v Podještědí nebo Brništi. Nové centrum bude brzy přes týden sloužit podobně jako klasická školka až dvaceti dětem.

„V dubnu by sem mohly nastoupit první děti,“ podotýká Lukavec. Všechno pokračuje podle plánu, i přes dodatečné úpravy projektu v průběhu stavby. „Na poslední chvíli jsem nechal vyměnit klasické radiátory na stěnách za podlahové topení,“ říká starosta. Dětem ale díky tomu při zápalu hry nebude hrozit úraz.

Bruslení na Máchově jezeře.
FOTO: Zamrzlé Máchovo jezero si užívají bruslaři. Led ale není všude bezpečný

V největší místnosti pokrývající většinu plochy jednopodlažního domu se bude odehrávat veškeré dění. Hraní, spaní, jídlo, pro které sem vede okénko přímo z přípravny dovážených pokrmů. Místností se rozléhá značná ozvěna, je zatím úplně prázdná. Podle Lukavce se už blíží dodávka nábytku a hraček.

Během teplejších dnů bude možné hlavní místnost otevřít širokými dveřmi přímo do zahrady. „Bude tu samozřejmě pískoviště, ale také tady budou mít záhony, kde si zkusí vypěstovat vlastní zeleninu,“ plánuje Lukavec. Za zahradou je zatím jen louka, to se ale možná brzy začne měnit.

PRVNÍ KROK

Jako nejvhodnější místo pro stavbu se ukázal k obci bližší roh asi dvouhektarového pozemku na západním okraji zástavby. Parcelu obec získala při privatizaci pozemkového fondu.

„Chtěli bychom to tady postupně obohacovat o další vyžití,“ ukazuje Lukavec na louku mezi centrem a vzdálenou železniční tratí. Upravená plocha by mohla do budoucna tvořit například zázemí pro kulturní akce. „A asi o dvě stě metrů dál už máme v územním plánu zakreslený bytový dům,“ naznačuje i další záměry Josef Lukavec.

Česká Lípa.
Až Lípa dodělá parkoviště, tolerance špatného parkování skončí