Rozhodovat se sám, být vždy k dispozici a převzít absolutní zodpovědnost za vše, co se v obci děje. Taková je úloha starosty Vrchovan, malé obce nedaleko Doks, ve které žije dohromady 115 obyvatel. Starosta je zde ze svého civilního zaměstnání uvolněný.

Za posledního půl roku se tu ve vedení obce vystřídali tři muži. Ten první odešel začátkem roku do důchodu. Jeho nástupce zjistil, že práce starosty není pro něj a  funkci po necelých dvou měsících složil. Zastupitelé si pak zvolili v pořadí již třetího starostu, ten je nyní v úřadu zhruba čtvrt roku. A končit se zatím nechystá.

„Při zaměstnání bych úřad starosty absolutně nemohl zvládat. Denně mi přijdou desítky mailů, musím si hlídat složenky za telefon, elektřinu i vodu. Řeším veškeré pozemkové úpravy, vodovodní přípojky, problémy s kanalizací, snažím se podávat žádosti o dotace. Do toho připravuji nejrůznější kulturní akce," vyjmenoval některé ze svých činností současný starosta Vrchovan Jaroslav Křupala.

Práce mu nesedla

Kolotoč výměn funkcí odstartoval bývalý starosta Miroslav Donát. Ten stál v čele obce přes dvacet let, v lednu 2012 však odešel do důchodu. Do funkce starosty pak zastupitelé zvolili Martina Vorla. Ten před tím zastával post místostarosty. Toho pak novému starostovi dělal právě odcházející Miroslav Donát. V tomto složení však vydrželi jen necelé dva měsíce.

„Do funkce jsem šel s tím, že budu pracovat hlavně pro lidi. Moje očekávání se však vůbec nenaplnila, byl jsem zavalený papíry a v podstatě jsem jen úředničil. A to není nic pro mě, práce mi vůbec nesedla. Navíc spolupráce s Miroslavem Donátem jako místostarostou neprobíhala tak, jak jsem si představoval. V polovině února jsem proto obešel zastupitele a řekl jim, že končím," upřesnil Martin Vorel.

Sedm místních zastupitelů tak znovu stálo před volbou starosty. Odcházející Martin Vorel navrhl jako kandidáta právě současného starostu Jaroslava Křupalu, zastupitelé jeho jmenování do funkce v únoru odklepli.

„Problém však byl s postem místostarosty. Miroslav Donát s novým starostou Jaroslavem Křupalou spolupracovat nechtěl a skončil. A tak jsem ve funkci znovu já," podotkl staronový místostarosta Martin Vorel. Miroslav Donát je nyní členem zastupitelstva a havarijní komise.