„Odhalil ji doktor Wolfgang Hennig, pra-,pra-,pra-, pra-, prasynovec Wenzela Hockeho,“ informoval správce farnosti Stanislav Přibyl. Jak připomněl, legendární arciděkan Hocke je také známý pod jménem Hockewanzl a proslul jako aktér mnoha anekdot, příběhů a legend, které byly rovněž literárně zpracovány.

Jako katolický kněz byl velmi oblíbený pro svůj vztah k lidem i originální přístup k plnění povinností. Hocke pocházel z rodiny mlynáře v Jezvé. V tamním mlýně se také roku 1732 narodil. Vystudoval bohosloví v kněžském semináři v Litoměřicích a po vysvěcení na kněze v roce 1756 působil deset let ve farnosti Malá Bukovina na Děčínsku, pak začal působit v Horní Polici.

Hockeho věhlas přetrval i dlouho po jeho smrti a žertovná vyprávění o jeho skutcích se po dlouhá léta uchovávala v ústní tradici zejména mezi sudetskými Němci. „V českém jazyce se s ním můžeme setkat například v knize Otfrieda Preusslera “Útěk do Egypta přes Království české”, půvabném vánočním příběhu vydaném v nakladatelství Vyšehrad,“ sdělil Přibyl.