V České republice podobná soutěž chyběla, a proto ji založila a již osm let organizuje školní rádio a televize při ZŠ Slovanka Česká Lípa. Město se tak stalo centrem pro děti a mládež, které se zabývají moderováním, herectvím a komunikací. Součástí není pouze samotná soutěž, ale také moderátorské pracovní dílny.

Letošním tématem je Sport a hlavním hostem proto bude několikanásobný držitel Týtý, moderátor České televize Vojtěch Bernatský (na snímku). Dále se dětem bude celý den věnovat moderátorka Tereza Pergnerová, úspěšná plavkyně Petra Chocová, reportér TV Nova Martin Kočárek, zpěvák Pavel Callta, moderátorka Rádia Bonton Lucie Sinková, moderátor Daniel Lacek a další osobnosti z kulturního i veřejného života. „Je velký zázrak, že již osm let je v porotě Mladého moderátora první moderátská liga a vždy zde porotci byli zcela zdarma, bez nároku na honorář či cestovné. Patří jim velké díky," říká Tomáš Policer, zástupce ředitele ZŠ Slovanka.

Soutěž proběhne 5. března, zájemci z celé republiky se budou moci registrovat od neděle 1. února na webu školy.

V minulém roce byla hlavním hostem Tereza Pergnerová, která po akci do šLípy napsala: „Odvážím si od vás tak silný prožitek, že se do slov vejít nemůže a v tom je jeho síla. Děkuji všem."