Venkovní bazén pro Českou Lípu vyroste v místech parkoviště před zimním stadionem v záplavovém území řeky Ploučnice. Rozhodli o tom tento týden ve středu po bouřlivém jednání českolipští zastupitelé. Odpůrce umístění bazénu v této lokalitě koaliční zastupitelé přehlasovali.

„Vybírali jsme ze šesti lokalit. Umístění u Sportareálu je podle nás nejvýhodnější. Hlavní výhodou je to, že je možné využít zázemí Sportareálu a hlavně kogenerační jednotku. To znamená, že bude moci docházet k dohřívání vody na začátku a na konci sezóny," řekl místostarosta České Lípy Juraj Raninec.

Malá plocha pro 500 lidí

Kapacita bazénu, jehož výstavba má přijít na 54 milionů korun, není velká, je nastavena na 500 lidí. Záměr počítá s bazénem se skluzavkou, s vodními atrakcemi a brouzdalištěm. Vodní plochy by měly dosáhnout rozlohy 880 metrů čtverečních.

„Bojovali jsme o každý metr, chtěli jsme maximálně využít plochu a mít bazén alespoň o tisíci čtverečních metrů podle bazénu, na který jsme se byli podívat v polském Boleslawci. Zároveň jsme ale nechtěli jít do žádného kácení okolní zeleně," vysvětlila starostka České Lípy Romana Žatecká.

Celý projekt má mnoho sporných momentů. Z jednání zastupitelů například vyplynulo, že není jasné, kdo přesně a kdy lokalitu vybral, kvůli umístění bazénu musí také dojít k náročné změně územního plánu, bude potřeba získat svolení dotčených orgánů ke stavbě v záplavovém území a stavebníci se budou muset vyrovnat s mimořádně složitým podložím tekutých písků, které jsou v této lokalitě doložené a významné problémy s nimi už před dvaceti lety měla i stavba nedaleké spořitelny.

Nejzásadnějším problémem je ale to, že umístění bazénu zásadně koliduje s územním plánem schváleným v roce 2013. Podle něj by totiž v těsném kontaktu s bazénem měl vést vnitřní městský silniční okruh, na který by se měla přesunout veškerá doprava z dnešní Hrnčířské ulice. Na úrovni bazénu by měla auta zastavovat před novou křižovatkou, která by měla podle územního plánu vzniknout na křížení tohoto vnitřního okruhu s východo-západním průtahem města.

ANKETA: Chcete venkovní bazén u Sportareálu? Hlasujte pod článkem

„Komunikace vedoucí podél bazénu může být jednou z nejdůležitějších komunikací v České Lípě, pokud vezmeme v úvahu, že se tam přesune doprava, která je dnes v Hrnčířské ulici," uvedl pro Deník regionální architekt, jehož jméno redakce na jeho přání neuvádí. „Když dnes jedete od Spořitelny, tak u Majdalenky stojíte ve frontě, a takto budou stát frontu auta u venkovního bazénu. Budou tu zastavovat a a v oblacích dýmu se rozjíždět."

Podle starostky Žatecké by se daly najít v České Lípě i lepší lokality. „Žádná z nich ale nemá tu nespornou výhodu, že se tu v případě studenějšího léta může ohřívat voda pomocí zbytkového tepla z kogenerační jednotky," objasnila starostka.

Na druhou stranu je otázka, zda by se vůbec za studeného počasí někdo koupal. Venkovní bazény totiž lidé využívají především v teplých dnech, ve kterých není potřeba vodu ohřívat. Výhoda napojení na kogenerační jednotku je tak sporná.

Město bude muset získat pro bazén povolení ke stavbě v záplavovém území. A podle odborníků stavbu významně prodraží složité podloží.

„Všechny okolní stavby stojí na pilotech. Vypadá to, že tam budou muset být desetimetrové piloty a na pilotech pořádně tlustá deska, která vytvoří jakýsi stůl, na který se bude moci položit bazén. Bazén je totiž jen deska. Barák je jako krabice, ale bazén je jen deska a nesmí se rozlomit," popsal oslovený architekt. „Takové řešení ale nebude zadarmo. To bude drahé. Hodně drahé."

Šatny a občerstvení

Studii proveditelnosti vypracovala pro Českou Lípu projekční kancelář BfB studio, jejíž práce v minulosti jsou spojené s aktivitami liberecké společnosti Syner. Pro ní BfB studio projektovalo mimo jiné Tipsport Arenu v Liberci či Werk Arenu v Třinci.

Autorem studie je architekt Antonín Buchta, který je mimo jiné autorem původní podoby Sportareálu z druhé poloviny 80. let a také autorem podoby aquacentra, které vyrostlo na místě původního plaveckého bazénu a které stavěla také liberecká stavební firma Syner.

Studie nekrytého plaveckého bazénu počítá kromě samotného bazénu a brouzdaliště také s výstavbou sociálního zázemí a šaten, sprch, občerstvení, recepce a zázemí pro zaměstnance.

Nezávislý architekt: „Pro bazén se v České Lípě dají najít podstatně lepší místa"

Plán postavit venkovní bazén u zimního stadionu se nelíbí ani odborníkům. Redakce Českolipského deníku kvůli zasvěceného názoru oslovila významného regionálního architekta, jehož stavby i architektonická řešení lze najít i ve veřejném prostoru v České Lípě, a požádala ho o jeho názor. Na přání architekta a kvůli jeho obavě z konfliktu s lidmi z vedení města ale jeho jméno neuvádíme, redakce ho však zná.

Zkuste prosím na úvod jen obecně shrnout jaký je váš dojem z plánu postavit venkovní bazén u zimního stadionu?

Byl jsem se osobně podívat na jednání zastupitelstva a musím říct, že jsem byl zděšený. Ze způsobu projednávání i z názorů, které zazněly. Dělá to na mě dojem, že radnice potřebuje rychle něco vybudovat, aby se mohla něčím prezentovat před volbami. Pak z toho vycházejí takovéto nesmyslné věci. Jsou to výkřiky neodborníků. Oni to samozřejmě zadají a zadali architektovi, odborníkovi, ale ten pouze namaluje to, co dostal zadáno.

Podobně jako s rekonstrukcí kulturního domu Crystal?

To je úplně ten samý případ. Architekt dostal zadání, že do Crystalu musí dostat divadlo a knihovnu, tak to udělal. Není místní, tak je mu jedno, co stvořil.

V čem je podle vás největší problém venkovního bazénu u Sportareálu?

Když si otevřete územní plán, tak zjistíte, že pár metrů od bazénu povede silnice. Vnitřní městský okruh. Na jednání zastupitelstva to zaznělo, ale protože nikdo neví, o co jde, tak to zapadlo. Jde o propojení od Erbenovy ulice přes parkoviště za OD Andy, které bude křižovat východo-západní průtah městem, přes nový most projde přes Ploučnici a odtud k Barvířské ulici v podstatě podél tohoto venkovního bazénu k propojení na Wedrichovu ulici, které chce radnice už nyní realizovat.

Pokud vznikne, bude tato silnice podél venkovního bazénu frekventovaná?

To může být jedna z nejdůležitějších komunikací v České Lípě, pokud vezmeme v úvahu, že se tam přesune doprava, která je dnes v Hrnčířské ulici. A když dnes jedete od Spořitelny, tak u Majdalenky stojíte ve frontě, a takto budou stát frontu auta u venkovního bazénu. Budou tu zastavovat a v oblaku dýmu se rozjíždět.

Bazén má mít kapacitu 500 lidí. Není to pro město s 37 tisíci obyvateli strašně málo?

To je podle mě druhý velký problém. Jako by si nikdo neuvědomil, že bazén nestavíme na pět, ale třeba na sto let. A co bude za sto let s Českou Lípou? Město se přece vyvíjí. A i na jednání zastupitelstva zaznělo, že v Děčíně chodí do venkovního bazénu dva tři tisíce lidí. I kdyby jich ale do tohoto bazénu přišlo jenom pět set, tak si v něm stejně nikdo nezaplave. Při počtu pět set návštěvníků tam ti lidé budou jen stát a na dosah od nich bude stát někdo další.

Co říkáte na vzhled, podobu bazénu?

Nechci kritizovat kolegu. Je potřeba si uvědomit, že je to účelová stavba, žádná velká architektura to není. A hlavně, celé to území je „zaflákané" sítěmi. Pár metrů od stěny zimního stadionu vede pod zemí hlavní dešťový svod ze Svárova, se kterým nikdo nehne a nad kterým nelze nic postavit. Proto je celý bazén posunutý až na to dnešní parkoviště. Ale to omezení sítěmi mě také vede k přesvědčení, že tato lokalita je pro takovou stavbu prostě nevýhodná. V České Lípě se dají najít podstatně lepší místa.

Mně jako laikovi přijde velmi legrační argumentace s napojením na kogenerační jednotku. Myslíte si, že bude v červenci potřeba ohřívat vodu?

Tomu také nerozumím. Zbytkové teplo by se hodilo jen v případě, že by se uměle prodlužovala sezóna. Ale i na zastupitelstvu zaznělo, že se s tím nepočítá. A silně pochybuji, že by se tam šel někdo koupat, když bude deset nad nulou. Těžko říct, co tam chtějí dělat s tím teplem. I kdyby chtěli vytápět bazén, jednodušší a efektivnější by bylo umístit na obslužnou stavbu fotovoltaické kolektory.

To by ale pan architekt Buchta nemohl uplatnit svoje autorská práva.

To je také zajímavá věc. Autorská práva se tu uplatňují na úplně novou stavbu, která vyroste na parkovišti, to je směšné. A ani to, že bazén bude napojený na kogenerační jednotku, není důvod pro uplatnění autorských práv. Kogenerační jednotka není umělecké dílo, ale technické zařízení. To bychom jinak museli platit každému, kdo v České Lípě pokládal kanalizaci.