Kamenice, Velký Grunov a Pertoltice. To jsou malé vesnice nedaleko Mimoně, kterým se od konce května radikálně změnil život. Z poklidných vsí, kde se projíždějící auta dala spočítat na prstech od ruky, se doslova ze dne na den staly body na velké tranzitní cestě.

Veškerá doprava, která dříve směřovala od Liberce a Mnichova Hradiště přes Mimoň na Českou Lípu, se teď valí právě těmito vesničkami. Může za to výměna silničního mostku u příjezdu do Mimoně, kvůli které je výjezd na Českou Lípu úplně uzavřený. Směrem na Zákupy a Českou Lípu mají auta jen jedinou možnost: projet Pertolticemi, Velkým Grunovem a Kamenicí u Zákup.

Čekají na tragédii

„Je tu nyní neuvěřitelný hluk a nejhorší je, že vůbec neustává. Valí se tady kolem nás úplně všechno, osobní auta, dodávky i kamiony. Auto za autem," popisuje situaci na okraji Pertoltic pod Ralskem Milena Adamcová, která žije v domě u silnice, ze které se nyní stala velkokapacitní tranzitní spojka. „Bojíme se, co to udělá s naším domem. V některých místech u stropu se nám už začaly dělat trhliny."

Problémy jsou i v sousedním Velkém Grunově. Miroslava Mrázková tu v jednom z domů u silnice provozuje místní vesnický obchod. „Nejhorší je to po ránu a odpoledne, když se lidé vracejí z práce. To je tak obrovský provoz a tak se práší, že ani nemůžu nechat otevřené dveře," upozorňuje paní Mrázková. Děsí ji také to, že řidiči snad aby objížďkou neztratili mnoho času projíždějí vesnicemi velkou rychlostí. „Policajti by tu měli žně. A nejhorší je to na zdejší křižovatce, tam se vyloženě čeká, až se stane nějaká tragédie."

Skončí asi až v září

Objížďka přes Pertoltice, Velký Grunov a Kamenici měla být původně pouze pro osobní dopravu. Nákladní auta a kamiony měly z Mimoně jet přes Hradčany a Doksy. „To by ale řidiči kamionů museli být padlí na hlavu. Ve většině případů totiž míří ke státní hranici na přechody do Polska či Německa a Doksy jsou úplně na druhou stranu. Já se jim nedivím," řekl pro Deník jeden z obyvatelů Velkého Grunova, který ale nechtěl uvést své jméno. „Kvůli kamionům je tu už ale na dost místech zničená silnice a zajímalo by mě, kdo to opraví."

Oprava mostu u Mimoně komplikuje dopravu v širokém okolí.Dopravní peklo potrvá v malých vsích u Mimoně i přes prázdniny. Oprava silničního mostku u Mimoně, který byl poškozený po povodni v roce 2010, má totiž skončit až na začátku září. V místech, kde mostek stál, dnes přes celou šířku silnice zeje obrovský kráter.

Mohlo by se zdát, že obce, kudy se doprava valila předtím, si mohou nyní oddechnout. Ale i tady teď kvůli úplné uzavírce řeší problémy, které dříve řešit nemuseli.

„Mám dceru, která trpí epilepsií a záchvaty mívá i dvakrát do týdne. Záchranka, která jezdí z Jablonného v Podještědí, se k nám teď ale vůbec nedostane. Jsem z toho zoufalá a nevím, co mám dělat," říká Petra Motlová z Bohatic, vesnice, která je teď kvůli uzavírce svým způsobem „odříznutá" od světa.

„Štve mě, že na tohle nikdo nemyslel. Když už takhle uzavřeli důležitou silnici, měli být připravení na všechno."

Samotní řidiči jsou ale velmi vynalézaví. Ti, kteří nechtějí zajíždět přes Velký Grunov a Pertoltice, si vymysleli zkratku. Vede po polní cestě mezi Bohaticemi a Mimoní, kde ústí nedaleko mimoňského nádraží. Místo pohodlné jízdy se ale řidiči musí připravit na „autokros". Pořádně to houpe.