OTÁZKA: Máme suchozemskou želvu, ale zdá se, že jí začal „měknout“ krunýř. Je nutné změnit stravu, nebo je to příznak nějaké nemoci?
Věra Valová

Měknutí krunýře může být důsledkem různých příčin. Nejčastějšími jsou nedostatky ve výživě, neodpovídající podmínky chovu, z onemocnění pak kožní plísňové nebo bakteriální choroby a některá tzv. celková onemocnění. Tyto vlivy se mohou navzájem podněcovat a kombinovat.

Dotazy posílejte na: alena.ehrlichova@denik.cz

Nízký podíl vápníku a vitamínu D v potravě nebo nedostatek slunečních, resp. UV paprsků, způsobuje měknutí krunýře u želv vodních i suchozemských. U rostoucího organismu s nedostatkem těchto látek a faktorů prostředí kromě měkkého krunýře vzniká onemocnění kostí zvané rachitis, tj. křivice.

U dospělých jde o osteomalacii. Jedná se o postižení celé kostry a změny jsou nevratné. V důsledku tohoto onemocnění může být narušen i celkový metabolismus a funkce vnitřních orgánů, především ledvin.

Je důležité, aby mladé želvy dostávaly krmivo bohaté na vitamín D a vápník. Složení potravy by mělo být pestré. Pokud má chovatel možnost, je vhodné dopřát želvě venkovní výběh a pobyt na slunci. V případě, že to není možné, je nutné pořídit UV lampu. UV záření podporuje přirozenou tvorbu vitamínu D, který řídí metabolismus vápníku. Teplota v teráriu by se měla pohybovat od 22 do 27°C, pod lampou 35 – 40°C.

U mláďat do dvou let nemusí být krunýř zcela tvrdý. Posouzení je samozřejmě subjektivní a závisí na zkušenostech chovatele. Důležitá je také konstrukce, zdravý krunýř je pravidelně rostlý, hladký a oválný. Pro organismus je zdravější a také bezpečnější, když potřebné živiny získává z přirozené potravy. Neuvážené přídavky vitamínů a minerálů do stravy nemusí vždy přinést kýžené úspěchy.

Jestliže se krunýř vaší želvičky znatelně mění nebo máte o jejím zdravotním stavu pochybnosti, doporučuji Vám navštívit veterinárního lékaře. V některých případech postačí výživová doporučení, v komplikovanějších je nutné začít s léčbou.

MVDr. Hana Kozová za kolektiv Veterinární kliniky Hruškovi Doksy