Soud o 51 milionů korun mezi městem Česká Lípa a firmou Vett Zákupy v pondělí nezačal. Soudce JUDr. Jiří Landa využil možnosti, kterou mu dává občanský soudní řád a zvolil jako první krok předběžné řízení.
Důvody jeho rozhodnutí vysvětluje mluvčí Okresního soudu v České Lípě JUDr. Milan Vencl: „Aby soud mohl rozhodnout, je vhodné, aby se strany vyjádřily k problému. Může se stát, že jsou věci, které strany považují za nesporné, a pak je zbytečné o tom provádět dokazování,“ řekl. „Soud nařídí jednání a bude předem vědět, co je jádro sporu,“ dodal JUDr. Milan Vencl.
Jednání se podle zástupců obou stran nejprve točila kolem otázky, kdo je oprávněný jednat za firmu Vett Zákupy. Na jednání přišli Eva Homolková a Jiří Vařil, oba členové představenstva Vettu. Jiří Vařil tu zastupuje nového majitele, firmu ČSAD Semily, která Vett koupila. Protože ale dosud nezaplatila celou kupní cenu, není zcela jasné, kdo má oprávnění za Vett vystupovat.
Město zažalovalo Vett o zaplacení 51 milionů Kč. „Soud si musí v rámci rozhodování vyřešit řadu otázek, v první řadě jestli je smlouva mezi městem a Vettem neplatná, rámcová nebo platná. Dopravce účtoval městu víc, než byly jeho ekonomicky oprávněné náklady,“ vysvětlil právní zástupce města Mgr. Petr Trejbal.

Dodal, že 51 milionů požadují za 2,5 roku, ale s jistotou lze říci, že částka se zvýší ještě o vyúčtování roku 2006.
Podle Mgr. Jiřího Vařila je smlouva mezi městem a Vettem platná. Kauzu vidí ve dvou rovinách. Z morálního pohledu podle něj jezdil Vett za předražené ceny. „Ale z právního pohledu poskytoval služby dle smlouvy uzavřené podle obchodního zákoníku. Pokud byla smlouva nevýhodná, pak město musí vynaložené peníze vymáhat po tom, kdo ji podepsal. V tomto případě to je bývalý starosta Petr Skokan,“ řekl Jiří Vařil.
Další možností je žaloba pro bezdůvodné obohacení. „Tady soudce rozhodne, zda město platilo smluvní cenu, anebo šlo o bezdůvodně odčerpané prostředky občanů,“ vysvětluje Jiří Vařil.
Pak by výše případného bezdůvodného obohacení vyplynula ze znaleckého posudku, který by zhodnotil všechny aspekty a určil spravedlivou cenu, za kterou se v České Lípě mělo jezdit. Vett by pak musel vrátit rozdíl mezi vyplacenou částkou a propočtenou cenou.
Z vyjádření plyne, že se obě strany shodují na tom, že ceny Vettu byly vysoké. Naopak se neshodují v tom, zda je smlouva platná. Soudce JUDr. Jiří Landa po dnešním jednání rozhodne, jak bude případ kvalifikovat a které důkazy bude požadovat.