Právě čápa bílého a čápa černého, tedy oba v České republice žijící druhy, letos vyhlásila Česká společnost ornitologická Ptákem roku 2014. Kde nejen v našem regionu, ale po celé republice čápi hnízdí a která místa naopak zůstala letos prázdná, je možné sledovat na webu cap.birdlife.cz. Tam také najdete veškeré informace o sčítání čápů v Česku, protože oba druhy čápů budou letos ornitologové bedlivě sledovat.

„Do již sedmého mezinárodního sčítání čápů bílých a třetího celostátního sčítání čápů černých se může zapojit opravdu každý. Čápa není problém poznat, mláďata na hnízdě také spočítá každý, proto se těšíme na záplavu údajů od pozorovatelů z celého státu," říká Zdeněk Vermouzek z ornitologické společnosti.

Z webu se tak dozvíte, že na hnízdě ve Velkém Grunově se loni sice čapí rodinka usídlila, ale mláďata se jí vyvést nepodařilo. Letos byl pár úspěšnější, na hnízdě je možné pozorovat čtyři už plně opeřená mláďata. Úspěšně se povedlo zahnízdění také čápům v Pihelu nebo v Dubnici. Naopak prázdné zůstalo hnízdo v Doksech, Mimoni nebo ve Cvikově.