Kromě nového sněhu, který napadl během pondělí, spustili provozovatelé areálu už před několika dny sněžná děla, a sezona tak může začít. Vlek na Polevsku bude v provozu ve všední dny od 14 do 19 hodin (od 16.00 za umělého osvětlení) a o víkendech od 9 do 16 hodin. K dispozici mají lyžaři dvě sjezdovky o délce cca 400 metrů i malý provázkový vlek pro děti a cvičnou louku.

Komu víc sedí běžky, může vyrazit na okruhy kolem Polevska. „Upravena bude trasa od zastávky v Polevsku na Jedličnou, okruh od Kapličky k horní stanici vleku a dále okruh lesem, tzv. trojka kolem Medvědí hůrky a Kočárovka," hlásí facebooková stránka oddílu SKI Polevsko, které se mimo jiných o tratě na Novoborsku stará. Už ve středu budou mít běžkaři k dispozici také bruslařský okruh u polevského vleku.

Nový sníh zlepšil lyžování v kraji

Podmínky v horských střediscích Libereckého kraje částečně vylepšil nový sníh, který napadl během sobotní noci a v pondělí. Všechny areály zároveň dále zasněžují. Lyžovat přijely o uplynulém víkendu tisíce lidí.

V Harrachově je v provozu lanovka Delta a vleky Dopplik a Červená II. v centru. V Rýžovišti pak Modrá sjezdovka. Večerní lyžování je prozatím zrušeno. Lyžovat se dá dobře také v areálu Snowhill ve Vysokém nad Jizerou.

Intenzivně zasněžují i v Rokytnici nad Jizerou. Tam je v částečném provozu skiareál Horní domky. Od pěti do sedmi centimetrů sněhu napadlo během víkendu v Jizerských horách. Situace by se ovšem měla stále vylepšovat díky pondělnímu hustému sněžení. Místní střediska jsou otevřená zatím jen částečně.

„V Bedřichově jsou v provozu Dětský vlek a Poma na Malinovce," řekl Pavel Bažant, ředitel Ski Bižu, která areál provozuje stejně jako další jizerskohorská střediska na Severáku a Tanvaldském špičáku. I tady věří v chladnější počasí, které by umožnilo další umělé zasněžování.

Nejlepší podmínky jsou na Špičáku

Na Severáku je v provozu sedm vleků a přes dva kilometry sjezdových tratí. Na sjezdovkách leží kolem 40 centimetrů sněhu. Nejlepší podmínky jsou podle Bažanta na Tanvaldském špičáku, kde se jezdí na více než čtyřech kilometrech upravených tratí. Na sjezdovkách je až 60 centimetrů sněhu. Podmínky postupně vylepšují i další střediska. Na Ještědu jsou v provozu tři sjezdovky, leží na nich kolem 40 centimetrů sněhu. Upraveny jsou i kilometry Jizerské magistrály.

Na další přívaly sněhu čeká netrpělivě i lyžařský areál ve Vesci. „Netroufám si říct, kdy budeme moci 7,5 kilometrů dlouhý okruh začít upravovat rolbou. Bylo by potřeba, aby napadlo tak 30 centimetrů," uvedl včera Jan Svatoš, ředitel Sportovního areálu Ještěd, který vesecký areál spravuje.