Máte pocit, že voda v plastu je kvalitnější než kohoutková? Nemusí to být pravda a zprávy o pochybné kvalitě kohoutkové vody jsou podle společnosti Severočeské vodovody a kanalizace (SvČK) mylné. Naopak. Oproti loňskému roku se zvýšil počet lidí, kteří zahánějí žízeň vodou z kohoutku, o pět procent. „

Voda pro Českolipsko a Novoborsko pochází z podzemního zdroje z vrtů, což je voda ve vysoké kvalitě, a je rozváděna přes úpravnu vody v Zahrádkách," uvádí Iveta Kardianová, mluvčí SvČK, která je výrobcem a dodavatelem pitné vody pro náš region.

Kohoutkové vody není třeba se bát. Výrobce vody se musí držet přísných legislativních podmínek, jak pro zpracovávání, tak i na kvalitu dodávané vody. „Jsme zodpovědní za kvalitu vody, která z kohoutků teče, a proto si provádíme její četné a rozsáhlé kontroly, aby spotřebitelé měli jistotu, že splňuje veškeré požadavky," vysvětluje Iveta Kardianová.

Nejdřív rozbory, pak certifikát

Aby SvČK přiblížily lidem kohoutkovou vodu, spustily před časem projekt s názvem Čerstvá kohoutková? Stačí říct. Do něj se zapojilo několik restaurací a stravovacích zařízení i z našeho okolí.

„Každé restauraci, která se do kampaně přihlásí, provede akreditovaná laboratoř rozbor vody. Pokud jsou výsledky rozboru v pořádku, obdrží zařízení certifikát s výsledky. Všichni zákazníci, kteří se v dané restauraci rozhodnou ke konzumaci kohoutkové, mohou být seznámeni s kvalitou vody, kterou pijí," upozorňuje Iveta Kardianová.

Projekt spuštěný pro návrat kohoutkové vody na český stůl na svých webových stránkách zveřejňuje pravidelně i výsledky z průzkumu veřejného mínění. Z posledního vyplývá, že z pěti set dotazovaných respondentů si dvě třetiny myslí, že voda z vodovodu je kvalitní a pokud už kupují vodu balenou, v sedmdesáti procentech si koupí minerálku.

Ke kávě i na ředění džusu

I v restauracích, které se na Českolipsku do projektu zapojily, si lidé dají raději vodu kohoutkovou. Kupříkladu nekuřácký Hostinec U koláče v Jablonném v Podještědí, kde se pravidelně konají karetní turnaje, je zapojen do projektu již několik let a mají zde jen dobré zkušenosti. „Máme jak venku vylepenou samolepku, že máme kohoutkovou, tak vodu nabízíme i prostřednictvím nápojového lístku. Lidé si ji dávají ke kávě mnohem častěji než perlivou, také si s ní hodně ředí džusy," říká Štěpán Tomáš majitel hostince.

Je balená voda v něčem lepší než kohoutková, nebo se tu pouze provozuje boj o zákazníkovu peněženku? Podle mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzany Balašové jsou požadavky na základní ukazatele zdravotní nezávadnosti prakticky totožné u balené vody jako u pitné.

„Oba druhy vody mohou mít svoje úskalí. U kohoutkové vody to může být třeba stav rozvodů v budově. U balené vody zase může být rizikovým faktorem teplota a délka skladování nebo působení světla," upozornila mluvčí Balašová.

Jestli tedy hledáte nějakou výhodu v balené vodě, bude to asi jen ta, že si ji můžete koupit na ulici a vzít kamkoli s sebou. „Pitná voda z vodovodního řadu je zdravotně nezávadná, podléhá pravidelné kontrole a není důvod, proč by nemohla být používána k pití," závěrem dodala Zuzana Balašová.

Nikola Bursová