Nové expozice a programy chystá pro své návštěvníky Vodní hrad Lipý a přilehlé Centrum textilního tisku v České Lípě.

Místní obyvatelé i turisté, kterých každoročně přibývá, se mohou už v letošní sezoně těšit na novou expozici, která se bude nacházet ve čtyřech místnostech východní branské věže vodního hradu. Tam se budou moci návštěvníci podívat na expozici, která pojme období, kdy hrad vlastnil rod Kouniců, i pozdější přestavbu areálu na cukrovarskou rafinerii.

K vidění budou obrazy a dobové vybavení, z industriální éry pak obří cukrová homole a technické zařízení již zaniklého provozu. Při té příležitosti vedení příspěvkové organizace vyhlásilo veřejnou sbírku historických cukřenek.

Organizace Lipý v úterý představila novinky, které letos nabídne Centrum textilního tisku i Vodní hrad Lipý.„Novou sezonu zahájíme 1. dubna. Hrad i centrum textilního tisku bude přístupné každý den mimo pondělí od devíti do sedmnácti hodin a návštěvníci se mohou po jedenácti letech od znovuotevření těšit na nové expozice a obměnu prohlídek," řekla ředitelka příspěvkové organizace Lipý Jiřina Kučerová během úterního dne otevřených dveří, kde se mohli návštěvníci seznámit s novinkami pro letošní rok.

Svatby i koncerty

Vodní hrad byl od devastace v 50. letech minulého století v dezolátním stavu. Tehdejší vedení města nechalo jižní palác hradu odpálit a na místě zůstalo kamenné torzo, které chátralo až do začátku devadesátých let. Po archeologických průzkumech začala obnova místa a od roku 2003 je hrad přístupný veřejnosti.

Kromě prohlídek se zde konají kulturní akce a svatby. Mezi Českolipany je místo velice oblíbené, v posledním roce tu mělo svatbu osmnáct párů. Prohlídky absolvovalo přes deset tisíc návštěvníků, kulturní akce navštěvuje průměrně 150 lidí.

V nabídce Centra textilního tisku přibyly dva vzorníky, na jednom je květinový motiv a na druhém rytíř. Konají se zde koncerty, divadelní představení a v posledních letech velice úspěšné promítání letního kina.

Přilehlé Centrum textilního tisku nabízí skupinám i jednotlivcům interaktivní seznámení s tradičním řemeslem, tolik typickým pro severní Čechy. Návštěvníci si mohou vyzkoušet potisk textilu historickými tiskařskými nástroji i nově vytvořenými motivy. „Letos jsme připravili nové sítotiskové šablony. Protože nám chyběl motiv hradu, vytvořili jsme kromě květinového motivu i postavu rytíře," dodává Jiřina Kučerová.