Vojtova metoda byla původně určena pro děti. Časem se ovšem rozšířila i na dospělé. I dnes tato stimulační technika úspěšně pomáhá a s jejím působením se pojí mnoho osobních příběhů.

Cvičební technika, která se zaměřuje na rozvoj pohybu a správných pohybových vzorců dokáže doslova postavit na nohy. „Díky této metodě můj syn po obrně chodí. Ale cvičení bylo občas náročné. Museli jsme cviky opakovat až pětkrát denně,” říká Hana Kabešová z Neratovic, která cvičila se synem před třiceti lety.

Metodě, která se aplikuje na kojence, děti i dospělé, se věnuje řada fyzioterapeutů, mezi nimi i Nikoleta Merker. „Terapeut působí na kůži, svaly a klouby tlakem, který má přesný směr a tímto způsobem dochází k pohybu, který má jedinec geneticky naprogramovaný,” popisuje Merker.

Vojtovu metodu provádí odborníci a posléze i rodiče dětí, protože zejména u malých klientů je třeba provádět cvičení několikrát denně. Přestože se nejedná o bolestnou metodu, udržet malé děti v určité poloze se někdy neobejde bez pláče. „Použila jsem tuto metodu u svých dvojčat. Jejich pláč mi rval srdce, ale jsem za tuto metodu neskutečně vděčná,” vzpomíná Lucie Matějková z Liberce.

Po terapii se zlepšuje držení těla i jeho pohyb. Anežce Pařízkové pomohla Vojtova metoda po úrazu. „Terapie mi moc pomohla. Postupně se mi díky stlačování konkrétního bodu rovnala celá záda,” vysvětluje Anežka z Jablonce nad Nisou.

Na metodu, jejíž cílem je obnovit správné pohybové vzorce, nedá dopustit ani Radana Schaeferová z Jablonce na Nisou. „Můj syn měl problémy při porodu. Mezi následnou péči patřila právě i Vojtova metoda, kterou jsme cvičili i doma,” vzpomíná Schaeferová.