V drtivé většině - snad jen s výjimkou Stráže pod Ralskem a Ralska - totiž stávající starostové ve volbách ve svých obcích zvítězili, pokud tedy znovu kandidovali. Vypadá to, jako by Českolipsko mělo muže a ženy na svých místech, jako by lidé byli se svými starosty spokojení.

Symbolem vítězství vládnoucího starosty je možná první muž Nového Boru Jaromír Dvořák, který v čele Starostů pro Liberecký kraj získal v Novém Boru devět mandátů. Tak drtivě v Boru od roku 1990 nikdo nevyhrál. Českolipsko má za sebou i anketu o zámku v Doksech, která též žádné velké překvapení nepřinesla, možná jen poměrně nízkou účastí.

Volby na Českolipsku definitivně skončí za týden, kdy se ve 2. kole senátních voleb utká Jiří Vosecký (SLK) a Karel Kapoun (ČSSD).

Voličská účast v komunálních volbách na Českolipsku nebyla valná - 38,61 % (před čtyřmi lety - 42,20 %). Je to nejméně ze všech okresů Libereckého kraje. V senátních volbách to bylo ještě méně - 30,92 %.

Lípa: Pvní ČSSD následována ANO 2011

Volby v České Lípě vyhrála ČSSD, které dalo hlas 15,14 procenta voličů. V 25členném zastupitelstvu získala pět mandátů. Za ní skončilo hnutí ANO 2011 se čtyřmi zastupiteli. K volbám přišlo podle internetových stránek www.volby.cz jen 28,8 procenta voličů, to je méně než před čtyřmi lety, kdy hlasovalo 32,61 procenta voličů.

Třetí skončili Starostové pro Liberecký kraj, kteří získali tři mandáty. Stejný počet zastupitelů budou mít také uskupení Uděláme pořádek v České Lípě, ODS a komunisté. Dva mandáty získala Česká pirátská strana a po jednom Zelení a Nezávislí a také uskupení SPOLEHNUTÍ.

V České Lípě vybírali voliči ze 14 kandidátek, do zastupitelstva se jich dostalo devět. I když ČSSD vyhrála, proti minulým volbám si o dva mandáty pohoršila. O stejný počet mandátů přišla i ODS. Nejvíc ale ztratila TOP 09, která měla v minulém volebním období tři zastupitele a byla součástí vládnoucí koalice. Teď se do zastupitelstva vůbec nedostala, skončila těsně pod pětiprocentní hranicí.

Sestavení koalice nebude jednoduché, spojit se budou muset nejméně čtyři strany.

VOLBY JSME SLEDOVALI ONLINE

22.00 - Náš dvoudenní volební online speciál končí. Děkujeme za přízeň. Přehledné a podrobné výsledky, složení zastupitelstev ve městech a obcích, rozhovory s vítězi i poraženými, komentáře, analýzy. To vše najdete v pondělním vydání Českolipského deníku.

21.57 - Je kompletně spočítáno. Už i v Doksech. I tady zvítězilo hnutí vedené současnou starostkou Evou Burešovou - Doksy náš domov (28,85 %). Vítězné hnutí bude mít v zastupitelstvu pět mandátů. Tři místa přiřkli voliči ČSSD. V zastupitelstvu usedne i kandidát na senátora Karel Kapoun, který dostal ze sociálních demokratů nejvíce hlasů a na první místo „přeskočil" až ze šestého. Tři mandáty bude mít ve městě u Máchova jezera i ODS, dva ANO 2011 a po jednom KSČM a HN.ZA HARM.ROZVOJ OBCÍ A MĚST.

21.21 - Stále zbývá sečíst poslední volební okrsek v Doksech. V senátních volbách jsou to čtyři okrsky. Už nyní je však jasné, že do finálového souboje o senátorské křeslo v obvodu Česká Lípa (kam spadá i část Liberecka a Mělnicka) postoupili starosta Okrouhlé Jiří Vosecký ze sdružení Starostové pro Liberecký kraj a dosavadní senátor a místostarosta Doks Karel Kapoun z ČSSD.

20.48 - První dojmy z výsledků voleb v České Lípě jedničky vítězné ČSSD Romany Žatecké: „Velká radost a spokojenost. Předpokládali jsme, že získáme více mandátů, ale jsme vděčni, že nám voliči dali sílu pěti mandátů. Předpokládám, že jsme uspěli hlavně díky tomu, že jsme čtyři roky v opozici nespali a že jsme dost jasně ukazovali na to, kde chybí peníze, kde se něco špatně připravilo, a že Česká Lípa stagnuje. Nastartujeme nové období, které přinese změnu," slibuje Žatecká.

20:30 - V Ralsku zvítězilo sdružení SNK Evropští domekraté v čele s místostarostou města Ottou Varádim, v těsném závěsu před KSČM a s větším odstupem před ČSSD dosavdního starosty Miroslava Králíka, který už před volbami vyhlásil, s kým má domluvenou koalici.

20.07 Poražený lídr strany Soukromníků České republiky Pavel Danys, který se neprobojoval do novoborského zastupitelstva, blahopřeje vítězům voleb v Novém Boru a vzkazuje: „Jako občan mám mnohem větší možnosti se vyjadřovat k jednotlivým bodům. Budu pokračovat ve všem, co dělám. To znamená, že nebudu chybět na žádném zastupitelstvu, maximálně kvůli nemoci. Budu tam sedět zase na tom svém stejném místě jako vždycky, druhá židle zprava," slibuje Danys, jehož strana získala 3,45% hlasů. Neúspěch ve volbách přičítá tomu, že jde o nově vzniklou stranu. „My nováčci jsme se tam nedostali, ale necítím to jako osobní prohru. Kdybych se do zastupitelstva dostal jako jedinec, stejně by mě ostatní nejspíš přehlasovali," uvažuje Danys. „Zklamáním je pro mě spíše nízká volební účast," dodává Danys.

20.02 - Poslední obcí, kde se čekalo na výsledky, byly Zahrádky. I tady už mají spočítáno. Ani tady se velké překvapení neděje. Vyhráli NEZÁVISLÍ I. v čele s Ladislavem Chvojkou, který obec vedl v končícím volebním období. Celkově však bylo hlasování vyrovnané. Stejně jako vítězné sdružení budou mít po dvou mandátech v zastupitelstvu  Pro Zahrádky, ODS a NEZÁVISLÍ II. Jediní z osmi kandidujících stran a hnutí bez mandátu jsou Starostové pro Liberecký kraj.

19.47 - Nejúspěšnějším kandidátem voleb v České Lípě je PETR MÁŠKA (ČSSD). Získal největší počet preferenčních hlasů - 1 555. Na druhém místě skončil Karel Tejnora - 1 538. Třetí je Romana Žatecká - 1 529. V přepočtu na přímé hlasy (bez vlivu křížkování pro celou stranu) zvítězil MIROSLAV HUDEC (Zelení, 9,49% hlasů)

19.40 - V Kamenickém Šenově už mají jasno. Vítězství zde s přehledem obhájilo hnutí KAMENICKÝ ŠENOV, které se 40,15 % hlasů získalo 6 mandátů v patnáctičlenném zastupitelstvu města. Těsně před ODS na druhém msítě skončilo hnutí Naše město (18,06%).

19.38 - V českolipském zastupitelstvu zasednou i mladí sportovci. mandát si vybojovala olympionička a plavkyně Petra Chocová (Uděláme pořádek) i florbalista Štěpán Slaný (SLK), který ale slavit nemůže. Dnes večer hraje s FBC až na druhém konci republiky v Brně.

19.37 - Česká Lípa sečtená. ČSSD po čtyřech letech opět vyhrála i nevyhrála. Přišla totiž o dva mandáty, místo dosavadních sedmi bude mít jen pět. Skokanem voleb v České Lípě je Jaromír Štrumfa z vítězné strany. Starosta města z roku 1990 se proskákal do zastupitelstva z 9. místa

19.33 - Další ne-změna na Českolipsku. V Dubé zvítězili Nezávislí v čele se současnou starostkou Zdeňkou Šepsovou, vyhráli velmi výrazně se ziskem 34,3%. Druzí skončili Starostové pro LK v čele se současným místostarostou Tomášem Novákem.

19.30 - Sečteno už má i město Mimoň. Vítězství zde obhájilo hnutí Mimoňská obroda (36,31%) v čele se starostou Františkem Kaiserem. V novém zastupitelstvu obsadí 7 křesel. Druhá se třemi mandáty v zastupitelstvu skončila Strana pro otevřenou společnost (15,76%). Jako jediná zástupkyně TOP 09 se do zastupitelstva dostala také Šárka Krousová.

19.26 - Ve volbách se dařilo i mistrům sklářům, které určitým způsobem spojuje sklárna Ajeto Lindava. Skokanem voleb se v Novém Boru stal spolumajitel sklárny Petr Novotný a ve Cvikově se do zastupitelstva dostal také její odchovanec a dnes samostatný výtvarník a designér Jiří Pačinek, který žije a tvoří právě v Lindavě, která spadá pod Cvikov. Je otázka, jak dopadne Jaroslav Turnhöfer, ředitel sklárny, který kandiduje v České Lípě.

19.24 - Poslední obcí na Českolipsku, která ještě nemá spočítáno, jsou Zahrádky. Není to ale nic překvapivého. Do voleb tu kandidovalo osm stran a hnutí s celkem 88 kandidáty (pro srovnání – v Doksech kandidovalo šest stran a hnutí a celkem devadesát kandidátů). Z měst zbývají sečíst poslední okrsky v České Lípě, Dubé, Doksech, Kamenickém Šenově a Ralsku.

19.21 - Stružnice hlásí sečteno. Už se budeme opakovat, ale i tady zřejmě stávající starosta Jan Mečíř obhájí svůj post. Starostové pro Liberecký kraj, za které kandidoval, získali 49,52 % hlasů a v devítičlenném zastupitelstvu budou mít většinu pěti mandátů.

19.14 - Bujaré oslavy odstartovaly v Novém Boru v souvislosti s výsledky komunálních voleb. Především v restauraci Culinaria, kde své absolutní vítězství slaví Starostové pro Liberecký kraj. „Pro nás je to neuvěřitelné, protože devět mandátů v dějinách Nového Boru nikdo nezískal. Je to obrovský závazek vůči lidem, že ani nevím v tuhle chvíli, jak na to reagovat," líčí lídr Starostů a starosta Nového Boru Jaromír Dvořák, který zřejmě obhájí svůj post. Důvěru ve volbách mu vyjádřilo 1764 voličů.

Slaví se ale i na opačném konci Nového Boru. V klubu novoborské sklárny Ajeto se sešli členové hnutí SNK - ED Nový Nový Bor. "Dopadlo to výborně," komentoval výsledek voleb v Novém Boru Viktor Novotný, který po Stanislavě Silné získal nejvyšší počet hlasů (646).

19.12 - V Sosnové si dávali se sčítáním na čas. S přehledem vyhrálo sdružení ZA SPOKOJENOU SOSNOVOU (39,37 %), kterou vedla do voleb současná starostka Jindřiška Halasníková. V patnáctičlenném zastupitelstvu však nebudou mít většinu. Další strany posbíraly vyrovnané počty hlasů. Volební účast: 57,51 %.

19.08 - V LÍPĚ OPĚT VYHRÁLA ČSSD! Česká Lípa čeká na sečtení posledního okrsku, ale už teď je jasné, že po 4 letech opět vyhrála ČSSD v čele s Romanou Žateckou. Druhé místo patří ANO 2011 s Alenou Šafránkovou, třetí jsou Starostové pro Liberecký kraj v čele s Tomášem Vlčkem.

18.58 - Skokanem Nového Boru (a dost možná i celého volebního Českolipska) je Petr Novotný (SNK - ED Nový Nový Bor). Do zastupitelstva se vyhoupl až z 19. místa a získal třetí nejvyšší počet hlasů (627) vedle svých kolegů Stanislavy Silné (1084 hl.) a Viktoru Novotném (646 hl.).

18.51 - Volební účast Nového Boru je o 8% nižší než před čtyřmi lety. K volbám přišlo 35,71% voličů.

18.47 - O křesla na novoborské radnici se podělí Starostové pro Liberecký kraj (9), SNK - ED Nový Nový Bor (4), ANO 2011 (3), ČSSD (3) a KSČM (2). V komunálních volbách v Novém Boru neuspěla Strana zelených, Strana rovných příležitostí Dušana Gorola, Fair play v čele s Radkem Nastičem ani Strana Soukromníků České republiky, kterou do voleb vedl Pavel Danys.

18.45 - V Novém Boru je rozhodnuto! A navíc je zcela zřejmé, že místní vědí, koho chtějí v příštích čtyřech letech na radnici. Vítězství slaví Starostové pro Liberecký kraj. Zvítězili naprosto suverénně (35,27%). Jejich lídr a současný starosta Jaromír Dvořák se tak zřejmě stane jedním z mnoha starostů na Českolipsku, kteří obhájí svůj post. S velkým odstupem za Starosty skončilo hnutí SNK - ED Nový Nový Bor (17,22 %).

18.37 - Velká povolební jednání čekají zřejmě Stráž pod Ralskem. Poslední okrsek rozhodl o těsném vítězství Volby pro Stráž (15,63 %). Ta bude mít v sedmnáctičlenném zastupitelstvu 3 mandáty, stejně jako sdružení Občané pro Stráž s jedničkou Věrou Reslovou (14,60 %) a Zdravé město (14,19 %). Volby ve Stráži příliš netáhly, přišlo jen 33,78 % voličů.

18.31 - Starostové obcí a měst na Českolipsku vesměs vítězí a obhajují. Platí to i pro Cvikov, kde zvítězili Nezávislí v čele se starostkou Šárkou Jacobi. V 21-členném zastupitelstvu obsadí 5 křesel, po čtyřech mandátech bere ODS (v čele s místostarostou Jaroslavem Švehlou), Sdružení pro budoucnost i ČSSD. Takže Cvikov zažil nebývale vyrovnané volby.

18.29 - Sečteno je v Brništi. I tady zřejmě zůstane vedení obce stejné. Zvítězila Moderní obec (32,29 %), které vede současný starosta Ivan Pastorek.

18.27 - Jedním z měst na Českolipsku, kde si se sčítáním dávají poměrně hodně načas, je Ralsko, kde se čeká na poslední okrsek (č. 1). Prozatím vede KSČM (29,11%) před SNK Evropští demokraté (22,61 %). ČSSD v čele se starostou Miroslavem Králíkem je třetí (20,90 %).

18.20 - Ve Stráži pod Ralskem jsou sečtené dva ze tří okrsků. Zatím těsně vede sdružení Občané pro Stráž v čele se stávající starostkou Věrou Reslovou (15,40 %) před Volba pro Stráž (14,81 %) a Zdravé město (14,72 %).

18.15 - V Doksech jsou sečteny tři ze šesti okrsků, tedy polovina. Velmi drtivě tady zatím vyhrává sdružení Doksy náš domov současné starostky Evy Burešové. Na druhém místě zatím ANO 2011, ČSSD překvapivě až třetí.

18.06 - Brniště, Sosnová, Stružnice, Vrchovany, Zahrádky. Posledních pět obcí čeká na sečtení výsledků. Z měst je sečteno zatím jen v Zákupech a Žandově.

Valdštejnský zámek v Doksech.

18.02 - DOKSY CHTĚJÍ ZÁMEK. Známe výsledky ankety! PRO převzetí zámku v Doksech do majetku města hlasovalo v rámci voleb 854 lidí (zhruba 75 %), PROTI 277 osob, 8 respondentů se zdrželo. Účast v anketě dosáhla jen necelých 27 %.

17.59 - V Zákupech je rozhodnuto. Jasným vítězem komunálních voleb se stalo sdružení Nezávislé moderní Zákupy, které vede současný starosta Radek Lípa (62,24 %). V patnáctičlenném zastupitelstvu budou mít 10 mandátů. Druhá KSČM získala jen 12,72 %. Volební účast v Zákupech lehce přesáhla padesát procent.

17.47 - V Lípě už je sečtena více jak polovina všech okrsků a půlka okresního města si zvolila dva silné hegemony ČSSD a ANO 2011. České Lípě vládnou ženy Romana Žatecká a Alena Šafránková.

17.46 - V senátních volbách jsou sečteny dvě třetiny všech hlasů. Vypadá to, že do druhého kola postoupí s Jiřím Voseckým (SLK) jako druhý Karel Kapoun (ČSSD). Třetí Milan Adamec (2011) už na Kapouna začal hodně ztrácet a těžko říct, co by se muselo stát, aby mohl na druhé místo zaútočit. Spíš bude mít problémy uhájit třetí místo před dotírajícím Karlem Tejnorou z ODS.

17.44 - Spokojení se současným vedením jsou lidé na Polevsku. Ukazuje to výsledek voleb, ve kterých jednoznačně zvítězilo hnutí Za Polevsko krásnější (82,82%), které do voleb vedla současná starostka Martina Rašínová. Před Sdružením rodáků obce Polevska zvítězili dokonce o neuvěřitelných 65%! K volbám na Polevsku přišlo 74,92% voličů.

17.39 - V České Lípě jsme před půlkou sečtených okrsků a volební účast je zatím naprosto mizerná, pouhých 27%. Co to znamená?

17.38 - Průběžnou vedoucí pozici zaujali v Novém Boru Starostové pro Liberecký kraj (34,01 %). Na druhé pozici před ČSSD se drží SNK-ED Nový Nový Bor (18,52%). Nový Bor se nyní blíží v počtu sečtených okrsků ke své polovině. Nejméně hlasů prozatím dostala Strana rovných příležitostí (0,05 %), jejímž lídrem je Dušan Gorol.

17.37 - Do řady starostů, kteří na Českolipsku zřejmě obhájí svůj post, se připojí i Jiří Löffelmann ze Skalice u České Lípy. Starostové pro Liberecký kraj tu získali 80,83 % hlasů a budou mít v jedenáctičlenném zastupitelstvu 9 mandátů. Löffelmann získal nejvíce hlasů, rovných 400.

17.29 - Jako zaútočil kandidát ČSSD na kandidáta ANO 2011 v senátních volbách, podobný atak nastal i při sčítání hlasů v komunálních volbách v České Lípě. Na první místo po sečtení 18 ze 44 okrsků dostává v okresním městě ČSSD a její jednička Romana Žatecká.

17.27 - Velká změna v senátních volbách. Druhé místo za Jiřím Voseckým, které dosud patřilo Milanu Adamcovi z ANO 2011, už patří Karlu Kapounovi z ČSSD! Předpověď dramatického boje se potvrdila. Kapoun už navíc výrazněji odskočil a Adamce už dohání i Tejnora.

17.24 - V Oknech, kde bylo už předem jasné, že se vymění starosta, neboť ten stávající Stanislav Havlín se již rozhodl nekandidovat, zvítězilo s přehledem hnutí Budoucnost venkova (59,17%) před hnutím Budoucnost (27,48%) a OKNA 2014 (13,33%). K volbám přišlo 69,83% voličů.

17.22 - V senátní oblasti č.36 - Česká Lípa je už sečtena více než polovina všech okrsků. A boj o druhé místo za Jiřím Voseckým (SLK) dál pokračuje. Druhé místo stále drží Milan Adamec z ANO 2011, ale na záda mu hodně dýchají oba Karlové - Kapoun i Tejnora.

Volební účast v semátních volbách je zatím značně podprůměrná - okolo 32 procent. Na druhou stranu velmi podobně to vypadalo v 1. kole senátních voleb i před šesti lety.

17.21 - Spokojení s dosavadním vedením obce jsou očividně lidé ve Volfarticích. Sdružení Společně pro Volfartice v čele se starostkou Marií Bernátovou vyhrálo volby s velkým náskokem před hnutím „Pro občany. Skóre – 81,98 % : 18,02%.

17.18 - První město v regionu, kde jsou již spočítané všechny hlasy, je Žandov. Vítězství obhájilo Sdružení nezávislých kandidátů v čele se současným starostou Zbyňkem Polákem (59,01 %). SNK bude mít v zastupitelstvu 10 mandátů, v opozici usednou dva kandidáti za hnutí Nespokojení občané, dva za KSCM a jeden sociální demokrat.

17.13 - V České Lípě už je sečtena více jak třetina ze 44 okrsků. Třetina okresního města chce na radnici především ženy. Tedy Alena Šafránkovou z ANO 2011 a Romanu Žateckou z ČSSD. ANO má zatím 15,22% hlasů a ČSSD 14,69% hlasů. Třetí jsou Starostové pro LK s 11,77% hlasů.

17.11 - V Kravařích u České Lípy jasně zvítězilo Sdružení nezávislých kandidátů Kravaře 2014 v čele se současným starostou Vítem Vomáčkou, který získal 9,15% hlasů. Opoziční hnutí Kravaře - je čas na změnu (25,95%) skončilo druhé a v patnáctičlenném zastupitelstvu mu náleží čtyři mandáty. O 12,37% vyšší volební účast než v předchozích komunálních volbách je důkazem, že lidem v Kravařích není lhostejný osud obce. K volbám letos přišlo 57,49% voličů.

17.08 - Senátní volby s velkou pravděpodobností nabídnou mimořádně dramatickou podívanou. Podle dosavadních výsledků se dá předpokládat, že do druhého kola jistě postoupí Jiří Vosecký (SLK), ale lítý a napínavý boj se strhne o druhé místo pro druhého kolo, kde se zatím jen těsně přetahují Milan Adamec (ANO 2011), Karel Kapoun (ODS) a Karel Tejnora (ODS).

17.05 - V České Lípě je sečteno 10 okrsků ze 44 a vede ANO 2011, jehož lídryní je Alena Šafránková. Že by starostkou České Lípy byla znovu žena?

17.03 - I politicky rozpolcené Mařenice, které se před volbami zmítaly v nepokojích, mají už svůj výsledek. Nejvíce důvěry místní vkládají Nezávislým kandidátům, kteří se 79, 93% zvítězili doslova na plné čáře, a v zastupitelstvu se tak podělí o drtivou většinu mandátů. Opoziční kandidátka Sdružení nezávislých kandidátů získala pouze 20,06 %. Zajímavostí je, že současný starosta Mařenic získal více hlasů než jednička Nezávislých a současná místostarostka Dagmar Novotná. K volbám v Mařenicích přišlo 72,01% voličů, to znamená zhruba o pět procent více než před čtyřmi lety.

16.58 - V senátní volební oblasti č. 36 - Česká Lípa je sečteno téměř 100 okrsků, přesně 99, a zatím s přehledem vede Jiří Vosecký (SLK) před Milanem Adamcem (ANO 2011). V senátní oblasti je celkem 222 okrsků.

16.56 - Ve Stvolínkách současná starostka Jana Kušneriková post neobhajovala. Volby tu vyhrálo sdružení Pohoda pro Stvolínky (31,78 %) před Stvolínky 2014 (28,33 %).

16.51 - Velmi vyrovnané byly volby v Horní Polici, kde se praly dvě kandidátky, z nichž jednu vedla starostka Marie Matysová a druhou místostarosta Jiří Blekta. Nakonec vyhrálo sdružení paní starostky, v zastupitelstvu bude mít 5 zastupitelů a sdružení místostarosty pobere zbývající čtyři mandáty.

Horní Police si stejně jako Horní Libchava za svého senátora vybrala - a to velmi jednoznačně - Karla Tejnoru z ODS. Ten si tu "uzurpoval" celkem 43,25 % procent všech hlasů. Druhé a třetí místo patří Janu Dvořákovi (KSČM) a Karlu Kapounovi (ČSSD).

16.48 - První sečtený okrsek (č. 1) hlásí Kamenický Šenov. S přehledem zde zvítězilo hnutí KAMENICKÝ ŠENOV (40, 48%) v čele se současným starostou Františkem Kučerou.

16.45 - Sečtená je Horní Libchava, jeden z nejvýznamnějších satelitů České Lípy. Obec se zařadila mezi ty, kde jasně potvrzují vítězství dosavadní starostové (např. Chotovice či Chlum). Dosavadní starosta Pavel Černý a jeho hnutí "Za rozvoj obce I." tady vyhrálo s přehledem se ziskem 42,18 procent hlasů. V sedmičlenném zastupitelstvu bude mít Černý a spol. tři mandáty, Naše Horní Libchava dva mandáty a ODS a Za rozvoj obce II. po jednom. Druhý největší počet preferenčních hlasů hned po stávajícím starostovi získala dosavadní místostarostka Ilona Pokutová, která kandidovala na stejné kandidátce jako starosta.

Za senátora si Horní Libchava vybrala Karla Tejnoru (ODS), který tady vyhrál výrazně se ziskem 36,18 % hlasů. Druhého Jiřího Voseckého (SLK) překonal více jak dvojnásobně. Třetí byl v Horní Libchavě Karel Kapoun (ČSSD).

16.39 - Sečteno mají i v Okrouhlé u Nového Boru, kde se letos oproti minulým komunálním volbám o hlasy voličů do třináctičlenného zastupitelstva ucházely dvě kandidátky - Starostové pro Liberecký kraj v čele se současným starostou Jiřím Voseckým, který kandiduje také do Senátu, a nově vzniklé hnutí Okrouhláci. Mandáty v zastupitelstvu si na základě výsledků rozdělí poměrem 8:3. Volební účast v Okrouhlé: 65,19%.

16.35 - Po sečtení dvou okrsků ze 44 se v České Lípě vyjevují zatím 2 hegemoni - ANO 2011 a ČSSD. Jejich vedení je výrazné, ostatní jen paběrkují, ale pořád zbývá sečíst ještě 42 okrsků!

16.34 - Po půl druhé hodině od uzavření volebních místností hlásí první spočítaný okrsek i Nový Bor (č. 10). V jednom z celkových 15 okrsků Boru s přehledem vyhráli Starostové pro Liberecký kraj (41,26 %) před SNK ED - Nový Nový Bor (20,66 %) a ANO 2011 (13, 3 %). Volební účast okrsku č. 10 byla 36,65 %.

16.33 - Sečtené a vlastně i oficiálně potvrzené to mají obyvatelé Prysku, kde šla do komunálních voleb jediná kandidátka nezávislých kandidátů. Vítězem se v Prysku s přehledem stal současný starosta Jan Sviták (17,59 %). Volební účast v Prysku: 47,91%.

Ilustrační foto16.31 - Spokojení s dosavadním rozvojem jejich obce jsou podle všeho lidé v Chlumu u Dubé.  S přehledem tady vyhrála kandidátka Starostů pro Liberecký kraj, kterou vede dosavadní starosta Josef Vítek. Jako č. 2 je na kandidátce také dosavadní místostarostka Veronika Žáková. Oba také získali nejvíce hlasů. Zdá se tedy, že vedení obce by se v Chlumu měnit vůbec nemuselo. V sedmičlenném zastupitelstvu zasednou také dva kandidáti konkurenční kandidátky "Nezávislí kandidáti Chlumu".

16.27 - V Žandově to zatím vypadá na revoluci. Je sečtený jeden okrsek, ve kterém zvítězilo hnutí s názvem Nespokojení občané (67,05 %), druhá skončila ČSSD (15,33 %) a až třetí Sdružení nezávislých kandidátů vedené současným starostou Zbyňkem Polákem (14,47 %).

16.25 - Holany chtějí za svého senátora Karla Tejnoru z ODS. Zvítězil tady se ziskem 22,54% hlasů. Druhý byl Milan Adamec (ANO 2011, 19,60%). Pro zajímavost: třetí byl kandidát KSČM Jan Dvořák. Znamená to, že dva favorité ssenátních voleb Karel Kapoun a Jiří Vosecký si v Holanech příliš "neškrtli".

16.23 - Jeden okrsek mají sečtený také Zákupy. S velkým náskokem tu zvítězilo hnutí Nezávislé moderní Zákupy v čele se stávajícím starostou Radkem Lípou (64,97 %). Druhá KSČM získala ve volebním okrsku č. 3 jen 18,50 %.

16. 20 - Výsledky komunálních voleb už zná také Dubnice u Stráže pod Ralskem, kde byly výsledky voleb napjatě očekávány, protože dosavadní starosta Otakar Vítek už znovu nekandiduje. V obci velmi výrazně zvítězila kandidátka Strany pro otevřenou společnost (bezmála 70 procent hlasů, 7 mandátů z devíti), za kterou kandidoval jako č.2 také dosavadní místostarosta Ladislav Neumann. Lídrem kandidátky byla Jaroslava Hujková, ale nejvíce hlasů dostal Luboš Plešinger, který byl na stejné kandidátce jako č. 8.

V senátních volbách v Dubnici zvítězil Karel Kapoun (ČSSD, 21,31% hlasů) před Milanem Adamcem (ANO 2011, 18,57%)

16.18 - Ve Sloupu v Čechách skončily komunální volby dost vyrovnaně. Vítězné Hnutí NA OBCI NÁM ZÁLEŽÍ, za které kandidoval současný starosta Jaromír Studnička, získalo 54,81 %. Volební účast - 60,62 %.

16.14 - V jediném sečteném okrsku v České Lípě, okrsek č. 25, zvítězil v senátních volbách Karel Kapoun (ČSSD) před Milanem Adamcem (ANO 2011). Těsně o jeden hlas.

16.13 - Nejvyšší účastí se prozatím mohou chlubit v obci Radvanec. K volbám přišlo 80,85 % voličů. S 944 hlasy zde zvítězilo hnutí Občané pro Radvanec v čele se současným starostou Petrem Ulrichem. Ten  získal 13,52 % hlasů, za ním skončil Miloš Halama (11,47%). Volební účast v Radvanci je dokonce ještě vyšší než při minulých komunálních volbách, kdy přišlo volit 83,2 % lidí.

16.11 - Další obec s jednou kandidátkou byl Svojkov. Současného starostu Gustava Pilze v počtech hlasů „přeskákal"  Šorf Pavel.

16.09 - Sečteno už je také v Holanech, kde ale v podstatě vůbec o nic nešlo. Do devítičlenného zastupitelstva se tu snažila dostat pouze jediná kandidátka, na kterou se zapsalo přesně devět jmen. Holany tak byly jednou z obcí, kde už kandidáti dopředu věděli, že se zastupiteli stanou. Zajímavá by tak mohla být snad jen volební účast, která ale byla pouze 33,89 %, takže vlastně nezajímavá. Jinou zajímavostí je to, že kandidát s pořadovým číslem 9 Miroslav Doubrava dostal nakonec tolik hlasů, že přeskákal téměř celou kandidátku a skončil na 2. místě za současnou starostkou a jedničkou kandidátky Andreou Subotovou.

16.07 - V Novém Oldřichově zvítězilo s jasnou převahou hnutí vedené současnou starostkou Marcelou Novotnou. SNK pro OBEC NOVÝ OLDŘICHOV získalo 93,90 % hlasů. Proti sdružení stál jediný nezávislý kandidát Jiří Holeček, získal 6,10 % hlasů.

16.04 - První sečtený okresek (č. 25) už má Česká Lípa. Je to jenom první z celkem 44 okrsků, ale i tak nás zajímalo, jak to tam dopadlo: vyhrálo ANO 2011 (25,68 %) před ČSSD (21,99 %) a KSČM (16,13 %). Hnutí Spolehnutí Petra Skokana až v zadní části pelotonu.

16.00 - Vítěze senátních voleb už znají také v Blatcích, malebné vsi pod Houskou. Přestože je to poměrně daleko z Novoborska, na celé čáře tady podobně jako v Chotovicích zvítězil kandidát Starostů pro Liberecký kraj Jiří Vosecký se ziskem  44,18% hlasů. Zatímco v Chotovicích mu pomyslného soupeře do duelu dělal Miroslav Coufal (SPO), v Blatcích skončili na druhém místě shodně dva jiní kandidáti: Karel Tejnora (ODS) a Karel Kapoun (ODS). Zatímco Vosecký dostal 19 hlasů, oba Karlové pouze po šesti.

15.57 - Sečteno hlásí Skalka u Doks, kde šlo do voleb devět nezávislých kandidátů. Zvítězila současná starostka Jana Procházková, získala 16,67 % hlasů, těsně za ní skončil Karel Šverma (15,56 %). Volební účast - 65,22 %.

15.55 - Vedle sedmi obcí se už objevily také výsledky z prvního města na Českolipsku, a to z Dubé. Ta už má sečtený první okrsek ze tří, a to v komunálních i senátních volbách.

15.48 - Slunečná ve většině voleb vyhrává ve volební účasti. Tentokrát vítězem sice nebude, ale volit přišlo i tak slušných 61,26 % lidí. Voliči zde neměli na výběr, kandidovalo jen jedno hnutí vedené současným starostou Jiřím Holovčákem.

15.37 - Senátní volby v Chotovicích vyhrál o parník starosta nedaleké Okrouhlé a předseda svazku obcí Novoborsko, tedy v podstatě domácí kandidát, Jiří Vosecký, se ziskem téměř poloviny všech hlasů - 48,57% hlasů. Chotovice evidentně hlasovaly podle "místní příslušnosti", neboť druhé místo obsadil kandidát ze sousedního Nového Boru Miroslav Coufal - 18,57%.

15.30 - Spočítané už jsou také Chotovice. Velký úspěch tu zaznamenal dosavadní starosta obce Bohumil Mráček. Jeho Ssdružení za rozvoj obce vyhrálo komunální volby s přehledem se ziskem 76,52%, druhá kandidátka Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst získala jen 23,47% hlasů. Volební účast byla vysoká - 77,05 %. Pro Chotovice to znamená, že tým současného starosty Mráčka bude mít v zastupitelstvu 7 lidí, zbývající dva mandáty obsadí konkurenční hnutí. Dá se tedy očekávat, že Bohumil Mráček bude na další čtyři roky v Chotovicích starostou.

15.15 - Tachov má už také sečteno komplet. I v této obci šlo do voleb jediné hnutí. I tak přišlo k urně téměř 42 % procent oprávněných voličů.

15.06 - Druhá vlaštovka. Senátní volby v Tachově – 1. Karel Kapoun z ČSSD (43,58 %), 1. Jiří Vosecký za SLK (20,51 %). Jedinou obcí Českolipska, kde jsou již sečtené hlasovací lístky komunálních i senátních voleb, zůstává Velký Valtinov.

15.01 - První sečtenou obcí na Českolipsku je Velký Valtinov, kde kandidovalo jen jedno hnutí Za prosperující obec. K volbám zde přišlo 35,29 % lidí. Nejvíc hlasů dostal stávající starosta Josef Lukavec a Tomáš Albl (oba 38). Do druhého kola senátních voleb by Valtinovští poslali Karla Kapouna (ČSSD) a Milana Adamce (ANO 2011). Oba získali 23,25 procent hlasů. V senátních volbách hlasovalo 31,37 % voličů.

14.44 - SNK ED - Nový Nový Bor v čele se Stanislavou Silnou budou sledovat výsledky voleb v klubu novoborské sklárny Ajeto, novoborští Starostové pro Liberecký kraj si pro své setkání vybrali restauraci Culinaria v Novém Boru.

14.37 - V Libereckém kraji komunální a senátní volby provázel malý zájem voličů. Účast bude zřejmě nižší než před čtyřmi lety, kdy k urnám přišlo téměř 47 procent voličů. Hlavně ve větších městech je zájem malý. Třeba v České Lípě mělo dvě hodiny před uzavřením místností odvoleno v průměru jen kolem 20 procent voličů. "Na jednom okrsku to bylo dokonce jen 12 procent," řekla mluvčí radnice Kristýna Brožová. V průměru se účast v kraji pohybuje kolem 30 až 40 procent. "Rekordmanem zatím bylo Jestřabí v Krkonoších, kde už odvolilo zhruba 80 procent lidí," řekl Zdeněk Valášek z oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci.

14.34 - Kolem 40 procent voličů se letos vydalo ke komunálním volbám, nižší byl hodinu před uzavřením volebních místností zájem volit do Senátu. Vyplývá to z vyjádření volebních komisařů a mluvčích radnic oslovených ČTK. Účast je tak zatím nižší než při minulých komunálních volbách. Víc lidí přichází volit v menších obcích než ve městech, kde se voleb účastní často i méně než třetina voličů.

14.24 - ČSSD bude mít nejtěžší pozici v senátních volbách, neboť obhajuje vítězství ve 23 z 27 obvodů, kde se hlasovalo, včetně České Lípy. Ostatní vládní strany mohou ve volbách jen získat, a tak vládní koalici stačí k většině v horní komoře získat 14 křesel.

14.00 - Je rozhodnuto. Volební místnosti se zavřely a začíná sčítání hlasů. BUDEME DÁLE SLEDOVAT.

13.55 - Ještě pár minut před uzavřením volebních místností je například u českolipského gymnázia stále živo. Volí tu lidé ze sídliště Špičák a řada lidí nechává své rozhodnutí na poslední chvíli.

13.24 - Podle prvních odhadů hlasovala v komunálních volbách více než třetina voličů, účast ale bude zřejmě nižší, než před čtyřmi lety.

13.14 - Do konce voleb zbývá necelá hodina.

Novoborský okrsek číslo 4 v ZŠ Náměstí Míru hlásí účast 35 %.

12.25 - Rušno je od rána na českolipském gymnáziu, kde je hned několik okrsků pro Špičák, největší sídliště ve městě. V komisích zasedla řada studentů. Čekání na voliče si zkracují převážně četbou. Přistihli jsme i jednoho spáče.

12.22 - V Novém Boru přišel vhodit svůj hlas do urny před pár minutami také novoborský podnikatel a majitel pivovaru ve Cvikově Jiří Jakoubek.

12.15 - Novoborský okrsek číslo 4 v ZŠ Náměstí Míru hlásí účast 35 %. Volit zde může 678 lidí a doposud přišlo zhruba 250 z nich. Do konce voleb přitom zbývají necelé dvě hodiny.

11.49 - Okrsek číslo 9 v ZS Dr. M. Tyrše v České Lípě hlasi prozatím volební účast 34, 75 %. Z 561 tam přišlo volit 195 lidi.

11.35 - Ve Starých Splavech je až hrozivě malá účast. Podle volební komise dorazilo včera jen asi 28 procent voličů. Ne každý volí i senátora a na druhé straně Máchova jezera není valný ani o anketu, ve které lidé vyjadřují názor, zda chtějí, aby město Doksy převzalo do svého majetku místní zámek. "Zámek tu máme, tak by se k tomu město mělo postavit čelem. V majetku kraje by také mohl pouze chátrat. Hlasoval jsem pro převzetí," řekl Vladimír Reichert ml.

11.17 - Jak strany uspěly a zda se do zastupitelstev dostaly podobně jako do Sněmovny nová uskupení, bude jasné odpoledne po 14.00, kdy výsledky začnou nabíhat i na našem volebním webu. Na kompletní výsledky voleb si ale budou lidé muset počkat asi až do nedělního rána, stejně jako před čtyřmi lety.

11.00 - Je tu druhý den komunálních a senátních voleb. Poslední tři hodiny mají voliči na to, aby si vybrali zastupitele své obce a zároveň zvolili svého senátora. Volební místnosti se zavřou ve 14.00.

Pátek 10. října

22.00 - VOLEBNÍ MÍSTNOSTI SE ZAVŘELY. První den komunálních a senátních voleb končí a s ním i náš online. Pokračovat budeme v sobotu dopoledne.

21.55 - Téměř čtvrtina voličů odevzdala dnes do 20:00 hlasy v komunálních a senátních volbách v Česku. Vyplývá to z vyjádření volebních komisařů oslovených ČTK. Účast je tak o něco slabší než při posledních komunálních volbách. Vysoká je hlavně v menších obcích, v některých odvolila již více než polovina lidí.  V Libereckém kraji do 20:00 odevzdalo svůj hlas většinou 20 až 30 procent voličů. K okrskům s nejnižší účastí patří Dubice v České Lípě s desetinou voličů, kdežto v Mařenicích odvolila více než polovina ze zhruba 260 oprávněných voličů.

21.45 - O volby je poměrně velký zájem, v některých okrscích jsou volební urny téměř zaplněné. Na zaplnění uren se kromě zájmu podepsalo především to, že současně probíhají dvoje volby. Navíc hlasovací lístky pro komunální volby jsou mnohonásobně větší než například ty pro sněmovní volby.

21.18 - "Večer chodí hodně pejskaři. Odvolí v rámci večerní procházky se psem," uvedla členka komise v České Lípě.

19.31 - Výsledky budou s největší pravděpodobností známy již v sobotu večer. Dens mohou lidé volit do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin. Poté se volební místnosti uzavřou a začne sčítání hlasů. Svůj hlas do zastupitelstva města musí lidé do urny hodit v šedivé velké obálce, hlas pro senátora zase ve žluté menší obálce. Pokud si nebudete jisti, jak správně odvolit, aby váš hlas byl platný, zeptejte se členů volební komise ve volební místnosti.

19.00 - V některých obcích mají kandidáti jistotu zvolení, volby tam nebudou mít žádné poražené. V jedenácti obcích jde do voleb pouze jediná kandidátka. Nikdo další se nepřihlásil. Vítězné uskupení už znají v Blatcích, Hamru na Jezeře, Holanech, Kozlech, v Lukách, Prysku, na Slunečné a na Svojkově, v Tachově, Velkém Valtinově a ve Vrchovanech.

V Pihelu se volí v budoucí pivnici.18.34 - Lide v osadě Nového Boru, v Pihelu, volí v budoucí pivnici! Příliš voličů ale zatím nedorazilo. Před pátou jich bylo asi třicet z celkových 486. Komise, která si krátí čas mimo jiné popíjením kávy, ale věří, že účast bude dobrá. „Zítra ráno přijdou, než pojedou nakoupit a také dnes, než půjdou večer do hospody, " říká zapisovatelka zdejší komise Lucie Gaislerová.

17.44 - Za první dvě hodiny komunálních a senátních voleb v Česku přišla k urnám v průměru téměř desetina voličů. Vyplývá to z vyjádření volebních komisařů oslovených ČTK. V Libereckém kraji krátce po otevření volebních místností volilo většinou kolem pěti až sedmi procent lidí. Třeba v Dubicích v České Lípě přišlo za první hodinu jen šest procent voličů, kdežto místnost v Základní škole Lesní v Liberci hlásila 15 procent voličů.

17.12 - Lípa volí šimpanze! Za svého velikána Češi před časem horlivě volili Járu da Cimrmana. V České Lípě se teď objevila další fiktivní postava, opičák Caesar, hrdina filmu Úsvit planety opic, ohlásil svoji kandidaturu v České Lípě. Aspoň to tak vypadá z plakátu, který se objevil v centru České Lípy. Caesar na něm vystupuje s volebním číslem 15, které neexistuje (rozdána byla čísla 1 až 14). Ve filmu byl vůdcem národa geneticky pozměněných lidoopů, který usiloval o to, aby se ze Země stala planeta bez lidí, tedy planeta opic.

Opičák Caesar, hrdina filmu Úsvit planety opic, ohlásil svoji kandidaturu v České Lípě. Aspoň to tak vypadá z plakátu, který se objevil v centru České Lípy.

17.01 - S jediným okrskem a 592 voliči probíhají volby i v obci Sloup v Čechách. Od otevřeni volebních místností ve 14 hodin, to znamená za během dvou hodin, padlo do urny přesně 44 lístků v senátních a 92 v komunálních volbách.

16.46 - Rušno bylo krátce po zahájení voleb ve volební místnosti v Základní škole Slovanka v České Lípě. Zdravotníci sem jeli ke zraněné ženě, která si vyvrkla kotník. „Zranění bylo lehké," řekla Lenka Markovičová, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje.

16.33 - V nejmenším volebním okrsku se 74 voliči v Častolovicích odvolili zatím jen čtyři lidé. Dlouhé chvíle si členové komise krátí historkami ze života. Podle předsedy komise Radomíra Paula nejvíce voličů očekávají v Častolovicích dnes okolo 18. hodiny a zítra mezi osmou a desátou.

V nejmenším volebním okrsku se 74 voliči v Častolovicích odvolili zatím jen čtyři lidé.

16.23 - Výsledky komunálních voleb, které dnes začínají, budou oficiálně vyhlášeny ve Sbírce zákonů nejdříve v úterý 14. října. O den dříve je projedná Státní volební komise. Od středy 15. října tak začne plynout desetidenní lhůta, v níž bude možné zpochybnit platnost výsledků víkendových voleb u soudu. Posledním termínem tak bude pátek 24. října.

16.06 - Komunální a senátní volby se podle prezidenta Miloše Zemana ve velké politice příliš neodrazí, posílí ale, nebo naopak zeslabí sebevědomí některých stran. Prezident to dnes řekl novinářům, poté co na pražských Lužinách spolu s první dámou odevzdal svůj hlas v podzimním klání. Hlava státu také vyjádřila přesvědčení, že když voliči věnují alespoň půl hodiny tomu, aby si přečetli jména konkrétních kandidátů, tak budou vědět, kdo z nich pro svoji obec už něco udělal a kdo jenom slibuje. Účast v komunálních volbách považuje za důležitou proto, že mají bezprostřední vztah k občanům.

16.02 - Voliči, kteří v den voleb ze zdravotních důvodů, nemohou přijít do volební místnosti a volit chtějí, mohou tradičně podle zákona požádat o přenosnou urnu. „O přenosné urny zatím žádalo deset lidí, počítáme ale s tím, že se číslo ještě navýší. Lidé přitom ale musí myslet na to, že musí zůstat ve svém volebním okrsku," upozorňuje mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová. Přenosné urny vyřizují jednotlivé volební komise operativně, na základě telefonické dohody.

15.56 - Ve Skalici u České Lípy stoji lidé dlouhé fronty a panuje zde veselá atmosféra. „Rozhodovala jsem se podle toho, jak koho známe," prozradila Kateřina Svobodová.

Ve Skalici u České Lípy stoji lidé dlouhé fronty a panuje zde veselá atmosféra.

15.45 - Nezapomeňte občanku nebo pas. Nejdůležitějším dokumentem není volební lístek, ale doklad o totožnosti voliče. Zapomenout rozhodně nesmíte občanský průkaz nebo cestovní pas ČR. Navíc si u obou dokladů zkontrolujte jejich platnost. V případě, že momentálně disponujete pouze potvrzením o občanském průkazu (na nový OP teprve čekáte), tak jím nelze prokazovat totožnost ani státní občanství ČR, musíte se prokázat platným cestovním pasem.

ZDE: 10 rad jak nepromarnit volby

15.31 - Radnice v České Lípě vydala pro 1. kolo senátních voleb pouze dva voličské průkazy. V Novém Boru o něj zažádal jeden volič. Nízký zájem o voličské průkazy radnice přičítají pravidlu, že i když volič průkaz získá, nemůže volit mimo svůj volební obvod.

15.23 - Do volebního okrsku číslo 3 v Novém Boru v ZŠ Náměstí Miru vhodily svůj hlas do urny už desítky lidí. "Lidé chodí z práce, tak asi voli po cestě domů," uvažují členové komise.

Do volebního okrsku číslo 3 v Novém Boru v ZŠ Náměstí Miru vhodily svůj hlas do urny už desítky lidí.

15.01 - Sledované budou také komunální volby v Novém Boru, kde kandiduje deset stran a hnutí. Volební výsledky před čtyřmi lety byly v Novém Boru jen velmi těsné. Stejně jako v České Lípě zvítězila ČSSD s 16,04% hlasů, v těsném závěsu za ní skončilo hnutí SNK ED Nový Nový Bor (15,94%) a TOP 09 + Starostové pro Liberecký kraj 14,89%.

14.49 - Zajímavé komunální volby očekává okresní město. O posty v zastupitelstvu se tu uchází hned 14 stran a hnutí, nejvíce od roku 1990. Do voleb tak tady zasáhne hned 350 lidí. Obhájcem vítězství v České Lípě je ČSSD. Před čtyřmi lety tu vyhrála ziskem 25,29% před ODS (19,67%) a KSČM (12,05). Navzdory vítězství skončila ČSSD v opozici.

14.28 - Nejstarší uchazečkou o post v zastupitelstvu je na Českolipsku třiaosmdesátiletá Alena Rubešová, která kandiduje za KSČM ve Cvikově. Její protipól tvoří osm teprve osmnáctiletých kandidátů, o 65 let mladších než paní Rubešová. Dva z nich jsou rovněž ze Cvikova: Eva Grančičová (ČSSD) a Vojtěch Kovalev (ANO 2011), další dva osmnáctiletí kandidují také v Sosnové a po jednom v Tuhani, České Lípě a Zahrádkách.

14.14 - Pro Českolipsko mají volby de facto trojí podobu. Ve 47 obcích a 10 městech tu probíhají komunální volby, současně s nimi se po šesti letech konají senátní volby a ve volebních místech v Doksech budou lidé také hlasovat v anketě o převzetí zámku. V komunálních volbách se na celém Českolipsku uchází o posty v zastupitelstvech celkem 2 455 kandidátů, v senátních volbách kandiduje devět lidí.

14.03 - První pikantnost voleb v České Lípě na sebe nenechala dlouho čekat. První nedočkaví voliči, kteří zamířili krátce po druhé hodině do volebního okrsku č. 1 a 2 na českolipské radnici, se nedostali dovnitř. Dveře zamkla uklízečka, stejně jako každý pátek podle úředních hodin. Už je odemčeno.

14.00 - Otevřely se volební místnosti, i my jsme v terénu s mobilní redakcí. Najdete nás na emailu ceskolipsky@denik.cz nebo na mobilních telefonech: Petra Hámová 724 482 856, Michael Polák 724 482 867 a Adéla Vachtová 724 482 838. PIŠTE, FOTOGRAFUJTE, TELEFONUJTE. Buďte s námi a ostatními čtenáři v obraze. Děkujeme.

S týmem Českolipského deníku připravujeme…

Kompletní a aktuální zpravodajský servis připravuje k nadcházejícím volbám do obecních zastupitelstev redakce Českolipského deníku. Dění budeme sledovat od otevření volebních místností v pátek 10. října ve 14 hodin až do konečného sečtení výsledků.

Co se v našem kontinuálním zpravodajství dozvíte? Jak volby probíhají v jednotlivých městech a obcích našeho regionu, přineseme fotografie, zajímavosti, statistiky i ohlédnutí za končícím volebním období. Samozřejmostí pak budou informace o sčítání hlasů prakticky v reálném čase a samotné výsledky. A to nejen ve větších městech, ale dokonce z úplně každé obce okresu.

Speciál najdete přímo zde na našich stránkách!