Poprvé od sametové revoluce se KSČM podařilo zvítězit i v České Lípě. Na druhou stranu přišla o svoji tradiční baštu Zákupy.

Na Českolipsku přišlo volit 32,01% lidí, kteří rozdali celkem 25 739 platných hlasů. Z nich jich nejvíc, 26,01%, dostali komunisté. „Hlasy určitě nepřijdou vniveč, i když zřejmě na kraji skončíme v opozici," uvedl lídr KSČM Stanislav Mackovík.

Z jedenácti měst na Českolipsku jim po víkendu patří prvenství hned v sedmi. O Ralsku, kde dosáhli 54,97%, se dá mluvit o upevnění pozic. Zvítězili ale rovněž v Žandově (39,87%), ve Stráži pod Ralskem (33,24%), Mimoni (31,71%), ve Cvikově (23,33%), nebo o fous v Dubé (26%).

O největší překvapení se ale postarali voliči v České Lípě. KSČM tu získala 2 156 hlasů z celkových 8 886 platných, tedy 24,26%. Po komunálních volbách v roce 2010 si svoji pozici ve městě potvrdila ale i ČSSD (20,79%).

Na vítěze krajských voleb Starosty pro LK tu oproti tomu slyšelo jen 12,42% voličů. ODS, která v Lípě hrála dlouho první housle, získala jen 9,98%. Ještě hůř dopadla TOP 09 (4,36) v čele s místostarostou Jiřím Kočandrlem.

„Tohle je šok. Ale je fakt, že jestli vláda bude pokračovat, tak se snad za dva roky ani nebudu divit, když si to komunisti zopakují u komunálek," řekl Filip Novák z České Lípy.

Tam, kde KSČM nebyla první, obsadila druhé nebo třetí místo. To je případ Doks, Kamenického Šenova nebo Nového Boru. Nebo kupodivu Zákup, kde komunisté s železnou pravidelností vítězili.

Pilíře ČSSD jsou z Českolipska

Sociální demokraté v Libereckém kraji získali před čtyřmi lety v krajských volbách patnáct mandátů, uplynulý víkend byl pro ně katastrofou o osm křesel v krajském zastupitelstvu přišli. Už tak frustrující výsledek ještě svými hlasy zachraňovali kandidáti z Českolipska.

Když nebudeme počítat jedničku kandidátky Lenku Kadlecovou ze Skalice u České Lípy, byla největším „nosičem vody" v krajské ČSSD českolipská zastupitelka Romana Žatecká, která získala přes pět procent přednostních hlasů a přeskočila díky tomu radního pro sociální rezort Pavla Petráčka. Je novou krajskou zastupitelkou.

V preferenčních hlasech zastínil drtivou většinu radních z kraje i libereckou primátorku také novoborský zastupitel Stanislav Valdman. Jeho 687 preferenčních hlasů je čtvrtý nejlepší výsledek v ČSSD, ale na posun z 12. místa kandidátky to nestačilo.

ČÍSLO DNE: 14

Tolik lidí s bydlištěm na Českolipsku usedne v novém krajském zastupitelstvu. Je to veliký nárůst: po minulých volbách měl okres Česká Lípa jen deset mandátů, navíc o dva z nich po úmrtí Luboše Kalouse a odstoupení Stanislava Mackovíka přišel, když jejich místa obsadili náhradníci z jiných okresů. Z dosavadní osmičky obhájili svůj post Jaromír Dvořák (SLK) a Miloš Tita (KSČM), vrací se i „odpadlík" Mackovík. Ostatně KSČM je největším dodavatelem „borců" z Českolipska, má jich hned pět.

Zvolení zastupitelé z Českolipska:

Eva BUREŠOVÁ (34 let, starostka, Doksy, SLK)

Jaromír DVOŘÁK (51 let, starosta, Nový Bor, SLK)

Jiří LÖFFELMANN (52 let, starosta, Skalice u České Lípy, SLK)

Tomáš VLČEK (38 let, 2. místostarosta, Česká Lípa, SLK)

Stanislav MACKOVÍK (45 let, ředitel ZZS LK, Pertoltice pod Ralskem, KSČM)

Miloš TITA (55 let, komisař, Ralsko, KSČM)

František CHOT (51 let, tajemník KV, Česká Lípa, KSČM)

Jan DVOŘÁK (45 let, městský strážník, Zákupy, KSČM)

Josef ADAMČÍK (48 let, živnostník, Česká Lípa, KSČM)

Miroslav HUDEC (60 let, ředitel poradny, Česká Lípa, ZMĚNA pro LK)

Alena LOSOVÁ (49 let, učitelka hudby, Česká Lípa, ZMĚNA pro LK)

Lenka KADLECOVÁ (43 let, zást. ředitele DD, Skalice u České Lípy, ČSSD)

Romana ŽATECKÁ (47 let, manažerka, Česká Lípa, ČSS

Eva BARTOŇOVÁ (58 let, státní tajemnice, Česká Lípa, ODS)