Tu nakonec pomohli najít sami občané. „Sami se rozhodli nevyhovující nakládání s odpadními vodami řešit vybudováním vlastních čističek odpadních vod. Množily se dotazy, zda bychom jim jako obec nějakým způsobem nepřispěli,“ říká starostka Volfartic Marie Bernátová. Výsledkem několikaměsíční práce bylo vyhlášení Programu pro poskytování dotací na podporu výstavby domovních čistíren odpadních vod, na který obec z rozpočtu vyčlenila 15 milionů korun.

BUDOU POKRAČOVAT

První kolo programu obec vyhlásila už letos, další žádosti začne přijímat v příštím roce. „Pokud bude zájem, jsme připraveni program opět vyhlásit i v dalších letech,“ dodává starostka. O dotaci může požádat každý, kdo v obci vlastní trvale obydlený rodinný dům, trvale obydlený rekreační objekt nebo je spoluvlastníkem bytového domu s byty v osobním nebo družstevním vlastnictví v katastrálním území Volfartice nebo Volfartická Nová Ves.

Dotaci je možné poskytnout k úhradě 100% uznatelných nákladů, max. však 80 000 Kč, a to jak na čističky již zbudované, tak na budoucí výstavbu. „Nyní již můžeme říci, že nás zájem občanů o tuto formu podpory velmi mile překvapil. Je vidět, že jim životní prostředí v obci není lhostejné. Také nás těší, že naší cestou se vydávají i další obce, jejichž představitelé se nás ptají na naše zkušenosti a reakci občanů,“ uvádí starostka.