Vzhledem k tomu, že zastupitelů musí být podle zákona alespoň pět, nemohli od března zastupitelé rozhodovat o zásadních věcech, jako jsou například investiční akce. To by se mělo změnit už 6.září, kdy v obci proběhnou mimořádné volby.
Do obecního zastupitelstva kandidují dva tábory.
Na jedné straně nezávislí kandidáti ze sdružení Za lepší budoucnost Volfartic pod vedením současné starostky Květoslavy Loňkové. na straně druhé také nezávislí kandidáti, ovšem ze sdružení Společně pro Vofartice.
Kromě zcela odlišného přístupu k vedení obce dělí obě kandidátky také značný věkový rozdíl, kdy kandidáti vedení starostkou jsou o generaci napřed oproti jejich volebním sokům.

Členové obou konkurenčních sdružení si uvědomují, že každý hlas z přibližně čtyřsetpadesáti voličů hraje velkou roli a předvolební kampaň se tak rozjela na plné obrátky. To umocňuje i fakt, že v minulých volbách k hlasovacím urnám přišlo pouhých 135 voličů.
Rozhodně tak půjde o tuhý předvolební boj, který si s ničím nezavdá s bojem o senátorská či krajská křesla.
Volfartičtí politici však používají jiné metody. Místo billboardů, televizních spotů a přítomnosti na každé větší akci sází na letáky a osobní kontakt s potenciálními voliči a kromě svých programů si neodpustí ani kritiku volebních soků.

„V předvolební době Vás oslovují různí lidé, kteří náhle mají potřebu kritizovat a slibovat, co vše by udělali oni. Přitom se chodí ptát do sousední obce, co se vlastně všechno na obci a obecním úřadě dělá a jsou z toho dost překvapeni,“ píše například v jednom z letáků současná starostka Květoslava Loňková a poukazuje tak na domnělou nezkušenost protikandidátů. Mládí, neopotřebovanost a chuť pracovat pro obec, a naopak zkušenosti se současnou starostkou pokládají její konkurenti za svůj plus.
„Vázne především komunikace s obecním úřadem. Na jednu stranu starostka něco slíbí a na druhou stranu to nesplní. Navíc vede úřad úplně sama, aniž by lidé věděli, co se vlastně děje,“ říká jedna z kandidátek sdružení Společně pro Volfartice Magdaléna Špeldová. Jako příklad uvádí kanalizaci, která se stala bodem číslo jedna na obou kandidátkách.

„Lidé vůbec nevěděli, jak bude kanalizace vypadat. Starostka jim například vůbec neřekla, že to bude tlaková kanalizace, která lidem přinese mnoho dalších starostí,“ pokračuje. S tím však starostka nesouhlasí. „Všichni věděli, co připravujeme.“
Jak to je ve skutečnosti, vědí jen volfartičtí občané a co si o tom všem myslí, mohou svým hlasem říci už 6. září při volbách.
S rozložením hlasů však mohou zamíchat i otec a syn, Petr a Pavel Rohlenovi, kteří oba v březnu složili své funkce zastupitelů.
Ačkoli ani jeden z nich do nových voleb nekandiduje, zapojili se do volební kampaně také. Zveřejnili totiž plné znění svých rezignací a především rezignace staršího z nich, tedy Petra Rohleny, je velmi tvrdou kritikou současné starostky.

Své důvody k rezignaci rozdělil na dvě kategorie, a to na body, které se mu nelíbí a které se mu nelíbí ještě více. „Nelíbí se mi způsob jednání se zastupiteli a když je místostarosta vykazován Vámi z veřejné místnosti s tím, že na něj máte alergii,“ píše jako jeden z méně závažných důvodů k rezignaci a dostává se k těm závažnějším.
„Při projednávání kanalizace jste při několikaminutovém monologu skončila u eurolavic v naší škole. Po té jste se omluvila pro nevolnost, ze které vám pomohla sklenka slivovice,“ odůvodňuje dále svou rezignaci a dostává se k dalšímu závažnému bodu. „Zvláště se mi nelíbí, že jste ze zasedací místnosti udělala noclehárnu a kuřácký koutek.“

Všechny tyto body starostka naprosto odmítá – především ty, ve kterých ji lidé označují jako alkoholičku.
„Měla jsem nějaké problémy, to přiznávám, ale to se může stát každému. Alkohol v tom ale nehrál žádnou roli. Jednoduše toho na mě bylo moc. Kanalizace, vodovod a mnoho dalších starostí a na vše jsem byla sama. Nyní už je vše v pořádku a jsem v plné síle dokončit toto volební období a dostát tak svým slibům,“ říká Květoslava Loňková s tím, že v roce 2010, kdy proběhnou další volby, už kandidovat na post starostky nehodlá.
Zvažuje ale další kroky, které proti zveřejněným výše citovaným výpovědím občanů podnikne.

Rezignaci bývalého volfartického zastupitele v plném znění si můžete prohlédnou kliknutím na infografiku:

#nahled|https://g.denik.cz/7/a2/rezignace_rohlena_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/7/a2/rezignace_rohlena.jpg|Rezignace volfartického zastupitele Petra Rohleny z března roku 2008#