GrafikaZdroj: DeníkNa Českolipsku, stejně jako v celém Libereckém kraji slaví vítězství v krajských volbách se Starostové pro Liberecký kraj. Voliči na Českolipsku jim dali 9 698 hlasů, SLK tak získali 36,41 %. Druhé skončilo Ano s výsledkem 23,23 % hlasů a třetí místo patří Pirátům (8,77 %).

Starostové měli na kandidátce patnáct lidí ze soudního okresu Česká Lípa (v roce 2016 šlo o třináct lidí). Do krajského zastupitelstva usedne celkem pět z nich. Zastupitelem za SLK z Českolipska se stane Jan Sviták z Prysku, Radek Lípa ze Zákup, Jaromír Dvořák z nového Boru, Jiří Löffelmann ze Skalice u České Lípy a Markéta Červinková z České Lípy.

Starostové jsou v kraji populární

„Volby tentokrát byly oproti minulosti ohromně náročné na přípravu. Jsem rád, že stejné bylo drtivé vítězství Starostů pro Liberecký kraj,“ komentoval výsledek sčítání hlasů starosta Nového Boru a dosavadní krajský zastupitel Jaromír Dvořák (SLK).

Schůze Senátu. Ilustrační foto
To bylo drama! Ve druhém kole se o senátorské křeslo utkají Vosecký a Vomáčka

Podle jeho mínění je takový výsledek důkazem, že si lidé, co chodí k volbám velmi dobře uvědomují a vnímají, jak se obce a města v kraji se postupem let změnila a mění k lepšímu. „Starostové vědí kam správně investovat a pokud se jim záměry podaří propojit i v rámci kraje, dosáhnout souznění s krajem, tak výsledky jsou viditelné a pomáhají většině obyvatel. Osobně děkuji za stovky preferenčních hlasů, zejména z Novoborska,“ prohlásil Dvořák, který mandát krajského zastupitele rovněž s přehledem obhájil.

Dosavadní statutární náměstkyně hejtmana a starostka České Lípy, která byla v čele krajské kandidátky potvrdila druhé místo. „Dosáhli jsme na lepší výsledek než v roce 2016, mám e i o mandát více. Pan Půta se nechal slyšet, že koalici plánuje už bez našeho hnutí. Úplně tomu nerozumím,“ uvedla Jitka Volfová po uzavření výsledků voleb.

Volilo necelých 34 procent lidí

Je přesvědčena, že v předchozích letech v koalici s SLK pracovali zástupitelé ANO dobře. „Spolupráce fungovala. Nevím, co k změně postoje vítěze vede, zda jde jen o boj proti panu Babišovi, nebo má výhrady k nám osobně.“ Jak lídryně hnutí konstatovala, výsledky voleb v kraji akceptuje a pro obyvatele Libereckého kraje hodlají pracovat i v novém volebním období s plným nasazením.

Fotoreportáž z přípravy a začátku voleb, volebních místností v České Lípě.
Hlasy sečteny. Českolipsko pro Starosty

„Chci poděkovat všem, co naše kandidáty podpořili, máme řadu schopných starostů, poslanců i odborníků a nezpronevěřili jsme se v naší práci pro veřejnost slušné a poctivé politice,“ zdůraznila Jitka Volfová z ANO. Mandát zastupitele Libereckého kraje za hnutí ANO z Českolipska obhájila Jitka Volfová, Martin Brož a Roman Hejna, všichni z České Lípy a nově mladý starosta z Ralska Miloslav Tůma.

Za Piráty bude v krajském zastupitelstvu z Českolipska Václav Židek z Postřelné. Z Občanské demokratické strany, která má celkem pět mandátů, ale z Českolipska nebude nikdo. SPD má mít tři zastupitele, rovněž osobnosti mimo Českolipsko.

K urnám přišlo na Českolipsku necelých 34 % voličů. Nejvíce jich dorazilo tradičně v Krompachu, přes 66 procent. Přes 60 % se volební účast dostala už jen ve Svojkově. Ve Vesnici roku 2019 navíc Starostové získali největší podporu, hlas jim tam dalo přes 76 procent voličů.

Volit bude v Mimoni i stoletá Anastázie Lorencová.
Stoletá žena volby nevynechá. O svých favoritech si rozhodla sama

Obecně platí, že v obcích, kde mají SLK starostu, slaví úspěch. A nejen v menších obcích. Důkazem je například 62 % hlasů v Prysku nebo téměř 60 % v Zákupech. Nejmenší zájem o volby byl v Blíževedlech, kam přišlo odevzdat hlas jen 22,46 % oprávněných voličů. Ani 30 % nedosáhla účast ani v Brništi, Jestřebí, v Lukách, Mimoni, Pertolticích, Ralsku a Volfarticích. Ano zvítězilo v osmi obcích Českolipska, nejvíce hlasů získalo hnutí v Pertolticích pod Ralskem (52,63 %). Ve dvou obcích, Lukách a Volfarticích, se ANO podělilo o vítězství se Starosty LK.