Nedostali jste se na vysněnou školu? Nezoufejte! Na středních školách i učilištích na Českolipsku jsou stále volná místa. A v nabídce zůstaly všechny obory. Obsadit je mohou studenti ještě během prázdnin v dalším kole přijímacích zkoušek nebo mohou na školu přestoupit v září.

Přes prázdniny budou například přijímat na českolipské průmyslovce. „Na konci června jsme ukončili třetí kolo přijímaček a jelikož nám stále zbyla volná místa, budeme vyhlašovat na prázdniny ještě jedno. Studenti k nám samozřejmě mohou přestoupit ještě na začátku září," řekl ředitel Střední průmyslové školy v České Lípě Petr Veselý.

Ještě před začátkem školního roku se mohou studenti přihlásit také na Vyšší odbornou školu sklářskou do Nového Boru. Se zářijovými přestupy pak počítají všude.

Chybí deváťáci

Všeobecně nastoupí v září na střední školy a učiliště asi o třicet procent méně žáků než v loni. V jednotlivých třídách chybí ředitelům často i více než deset studentů. Pokud nepočítáme například českolipské gymnázium, není obor, který by byl naplněný úplně.

Úbytek má na svědomí celkově menší počet vycházejících deváťáků, kteří mají hodně možností, kam jít po základní škole studovat. Poměrně špatně jsou na tom na technických školách a učilištích, protože zájem o ně dlouhodobě klesá. Někteří ředitelé středních škol jako důvod nízkého počtu žáků v prvních ročnících vidí také letošní jednotné přijímací zkoušky v Libereckém kraji.

Propouštěli učitele

Hodně tvrdá opatření museli pro příští školní rok udělat na SOŠ a SOU 28. října v České Lípě. „Přihlásilo se nám asi o devadesát dětí méně než vloni. Abychom naplnili třídy, museli jsme spojovat obory, někde tedy budeme učit dvouoborově. Propustili jsme také bohužel několik kantorů. Abychom ušetřili, sestěhováváme žáky z budovy na Palackého náměstí do Lužické ulice. Díky tomu máme ale v každé třídě více než dvacet studentů, tudíž budu mít na platy učitelů. Kdybychom měli méně dětí, neměl bych je z čeho platit," popsal ředitel SOŠ a SOU 28. října v České Lípě Milan Kubát. Největší propad tam zaznamenali u maturitních oborů, zejména u těch zemědělských, které se vyučují v Lužické ulici.

Sklářů je málo

Jen čtyři volná místa zbývají na oboru veřejnoprávní činnosti na českolipské obchodní akademii, daleko více míst pak je třeba na ekonomickém lyceu. Podobně na tom jsou také na průmyslovce. Nejvíce volných míst mají v oboru strojírenství a na technickém lyceu.

„Nám čísla nahání zejména obory předškolní a mimoškolní pedagogika a design interiéru, kde máme hodně dětí. Díky tomu můžeme přiřadit méně početnou skupinu sklářů do třídy designérů, kde se některé předměty učí žáci společně a dělí se jen na ty odborné. Ve všech oborech sice máme volná místa, ale všechny otevřeme," doplnila ředitelka novoborské sklářské školy Ilona Jindrová.