Vraky aut hyzdí město a zabírají parkovací místa, kterých už je i tak málo. Projektanti sídlišť v minulosti nepočítali s tím, že za několik málo let bude mít téměř každá domácnost minimálně jedno auto, a že najít především ve večerních hodinách místo na zaparkování bude pro obyvatele sídlišť téměř nadlidský úkol.
Situaci řidičům hledajícím volné místo pro svého plechového miláčka ztěžují ještě desítky vraků, které stojí nehnutě na stejném místě už několik měsíců.
Za takové ruiny jsou zodpovědní jejich majitelé a je na nich, aby je z parkovišť odstranili. Pokud se k tomu majitelé nemají, přichází na řadu město. „Město se v prvé řadě po prokazatelném určení vozu jako automobilového vraku snaží zjistit majitele vozu a vyzvat jej, aby vrak ekologicky zlikvidoval na vlastní náklady,“ sdělila tisková mluvčí českolipského Městského úřadu Kateřina Amrichová.
„Pokud se nám majitele nalézt nepodaří, dochází k odtažení vozidla, opětovnému vyzvání majitele prostřednictvím úřední desky, a po uplynutí stanovené lhůty k likvidaci vraku na náklady města,“ dodala mluvčí.
Od začátku roku nechalo město takto odstranit deset aut a dalších 25 vraků, které hyzdí město a zabírají parkoviště, jich eviduje.
Město nechává vraky certifikovaným vrakovištím, která je pak ekologicky zlikvidují.
Likvidaci vrakoviště provádějí bezúplatně. Město zaplatí pouze náklady spojené s odtahem a parkovným. Na tyto náklady město vynaložilo od začátku roku přibližně 40 tisíc korun.

Další zprávy z regionu najdete zde