Do parků a zeleně ve městech či obcích investují radnice pravidelně nemalé částky.
„Město Česká Lípa zahrnuje každoročně do svého rozpočtu prostředky na údržbu městského parku. V letošním roce bude pokračovat další etapa revitalizace městského parku, v rozpočtu je na tuto akci vyčleněna částka dva miliony korun,“ říká starostka České Lípy Hana Moudrá. Prostředky změní k lepšímu vodní plochy. Revitalizace parku začala v roce 2005, kdy proběhla oprava hudebního pavilonu v městském parku. V loňském roce změny pokračovaly výměnou dlažby a dále například vyčištěním a opravou Mohauptovy kašny.
Občané řeknou, co jim chybí
O nové podobě městského parku měli možnost rozhodnout také sami občané. Poradenské centrum pro venkov spolu s radnicí uspořádalo několik veřejných setkání, kde mohly zaznít veškeré připomínky, náměty a návrhy.
„Lidé si přáli rozšíření plochy parku, méně betonu a asfaltu a naopak více trávy, tajuplná zákoutí, více přístřešků a altánů, kvalitnější osvětlení, hřiště na pétanque, kvalitnější údržbu,“ uvedla Jana Kosťunová z Poradenského centra pro venkov.
Prozradila také, že na konec června připravují další setkání s občany a zároveň s architektkou, která bude připravovat plány na úpravy městského parku.
Bezpečnost nevidí jako problém
Kvůli připomínkám občanů na bezpečnost v parku radnice rozhodla, že zde bude sloužit hlídač. Ten zde prochází každý pracovní den po dobu čtyř hodin.
Městská policie park nepovažuje za problémové místo. „V této lokalitě občas řešíme některé přestupky nebo delikty proti provoznímu řádu, ale není jich více než na jiných místech, kde se schází určité složení mládeže,“ uvedl zástupce ředitele MP Antonín Doležal.
Připustil, že se stává, že některým zejména starším spoluobčanům vadí i to, že zde posedávají skupinky mládeže, které však žádnou zákonnou normu neporušují. „Je to tedy více o toleranci a úhlu pohledu. Z hlediska policie nejde o problémové místo,“ dodal Antonín Doležal.
Také v Doksech plánují změny v místním parku. Veškerou údržbu městské zeleně zajišťuje externí firma.
„ V současné době zpracováváme dendrologický posudek, který zmapuje stávající stav parků. Podle posudku pak budeme postupovat dále. Již nyní víme, že některé stromy jsou v dožívajícím stádiu. V období vegetačního klidu jsme provedli prořezy a údržbu zeleně,“ říká ekolog Doks, Martin Rejcha.