Bombardier začal vyrábět v České Lípě nové vlaky do Rakouska. V českolipském závodě společnosti Bombardier Transportation začala výroba další série nových souprav pro velké evropské železniční dopravce. Jde o jednotky Talent 3, které si objednaly rakouské spolkové dráhy ÖBB pro provoz ve Voralbersku. I s využitím opce může jít o zakázku až na 300 jednotek.

V České Lípě svařují karoserie pro nové vlaky. První dva vozy pro ÖBB už továrnu opustily v těchto dnech, míří dál do závodu Bombardieru v Hennigsdorfu.

Pro Bombardier jde v České Lípě o druhou velkou zakázku v letošním roce. Už na začátku roku došlo k prodloužení kontraktu pro francouzské státní dráhy SNCF, které uplatnily opci na nákup 52 jednotek Bombardier Spacium a 40 dvoupodlažních souprav Bombardier Omneo.

Ilustrační foto
Nové vlaky jsou v ohrožení

Jezdit by měly ve Francii jako příměstské vlaky, zejména v okolí Paříže. Konsorcium koncernů Bombardier a Alstom navíc má vyrábět jednotky expresního pařížského metra RER, jejichž hrubá stavba se bude svařovat rovněž v České Lípě. Českolipský závod tak získal zakázky na několik let dopředu.

„Máme zajištěné zakázky do roku 2020, ale je jisté, že závod bude fungovat mnohem déle,“ říká manažer komunikace společnosti Bombardier Vlastimil Waic.

Nové jednotky Talent 3 navazují na model Talent 2, kterých se v České Lípě svařilo několik stovek. Rakouské dráhy zaplatí za elektrické jednotky 1,8 miliardy euro. Jde o rámcovou smlouvu až na 300 vozů v různých provedeních pro regionální a meziregionální dopravu. První zakázka je na 21 stometrových jednotek pro Voralbersko za 150 milionů euro. Většina vlaků je konstruována na 160 kilometrů v hodině, část bude na 200 kilometrů v hodině.

Senátní volby. Ilustrační foto.
Úředníci budou držet volební pohotovost

NA KOLA I LYŽE

Oproti předchozí generaci budou mít například širší skříň. Specialitou má být variabilní prostor pro letní a zimní provoz, aby se v zimě vešli do vlaku dobře cestující s lyžemi a v létě s koly. Do jednoho vlaku se má vejít až 40 kol. „Společnost Bombardier je třetím největším výrobcem vlaků na světě, celkový obrat se blíží dvaceti miliardám korun za rok. Napříč celým světem skupina zaměstnává 67 000 zaměstnanců,“ uvádí Weic s tím, že celých šedesát procent z nich pracuje v Evropě.

Bombardier v České Lípě investuje do stavby další výrobní haly a rozšíření lakovny, jen letos se zvyšuje počet zaměstnanců o více než 200. Ve firmě pracuje přes tisíc lidí. „V příštím roce přijmeme dalších 400 zaměstnanců, v roce 2019 dalších 400,“ dodává Vlastimil Weic.