V silné konkurenci regionálních produktů obstál květový med Ekofarmy Jezvé. „Jde o kvalitní med, který si toto ocenění zcela určitě zaslouží," říká majitelka ekosadu Katarína Štáglová.

Její med zvítězil v kategorii sladidla, cukrovinky a čokoláda a stejně jako dalších deset výherních produktů bude oceněn v rámci krajských dožínek ve Frýdlantu letos začátkem září.

V letošním 12. ročníku soutěže se o titul ucházelo dohromady 24 regionálních výrobců Libereckého kraje, odborná komise hodnotila 61 produktů. Nejlepším výrobkem Libereckého kraje jsou letos sterilované patizony od soukromého farmáře Jana Vericha z Českého ráje. Bioprodukt, který může chutí konkurovat oblíbeným kyselým okurkám, získal od poroty 1034 bodů.

Mezi kandidáty z Českolipska, kteří se však nakonec neumístili, byly Jizerské pekárny Česká Lípa, výrobce masných výrobků Prominent Brniště, ale i pivovar Cvikov. Jediný fungující pivovar v regionu do soutěže přihlásil dvanáctistupňový Klíč.

V kategorii piva, kam se přihlásilo 5 pivovarů Libereckého kraje, hodnotící komise nakonec upřednostnila tmavý ležák „Čerťák" minipivovaru Novosad a syn v Harrachově.

„Každý výrobek je v soutěži posuzován podle stanovených devíti kritérií, jakými jsou například inovativnost, design, použité materiály, suroviny a způsob výroby nebo vliv výrobku na zdraví zákazníka," popsal způsob hodnocení přihlášených výrobků Josef Jadrný, náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství.

Soutěž o titul Výrobek roku Libereckého kraje z odvětví potravinářství zemědělství se udílí pravidelně od roku 2004. Výrobkem roku se stalo už 96 regionálních produktů, titul nejlepší výrobek roku pak získalo 11 z nich.