„Pět mrtvých boží mocí vzkřísila, mnoha slepým zrak vrátila, chromých a malomocných mnoho uzdravila a nad jinými ubohými veliké divy činila."

Tak popisuje svatou Zdislavu, patronku Libereckého kraje a jedinou světici, jejíž hrob leží v tomto regionu, Kronika Dalimilova. Úcta a s ní spojené poutě k Paní Zdislavě dosáhnou letos mimořádného významu. Jedenadvacátého května totiž uplyne přesně dvacet let od chvíle, co tehdejší papež Jan Pavel II. prohlásil do té doby blahoslavenou Paní Zdislavu na letišti v Olomouci Neředíně za svatou.

Mimořádnou ceremonii tehdy přímo na místě navzdory celodennímu prudkému dešti sledovaly desetitisíce věřících a dalších poutníků. Mnoho vzácných hostů teď u příležitosti 20. výročí od kanonizace Zdislavy očekává i Jablonné v Podještědí coby poutní místo spojené s úctou k světici. Do Jablonného během května zamíří české i zahraniční osobnosti duchovního i světského života.

„Přijede například biskup legnický z Polska a zatím nepotvrzená je účast drážďanského biskupa. Hlavní poutě ke sv. Zdislavě se zúčastní domácí biskupové v čele s kardinálem Dukou, arcibiskupem pražským," popsal Pavel Maria Mayer, děkan farnosti v Jablonném v Podještědí a rektor zdejšího kláštera dominikánů.

Poutní sezóna odstartuje v Jablonném tradičně 1. května poutí, která je už dlouhodobě spojena s průvodem ke Zdislavině studánce pod Lemberkem i žehnáním pramene. Zakončí ji kulturní program v zahradě Bredovského letohrádku v sousedství Lemberka.

Poutní sezóna pak bude pokračovat až jubilejním dnem 21. května, kdy se v Jablonném s ohledem na dvacetileté výročí uskuteční velká výstava „Zdislava svatořečená".

Ještě před jejím zahájením povede mši svatou ke cti sv. Zdislavi Mons. Jan Baxant, biskup litoměřický.

Součástí Hlavní poutě ke sv. Paní Zdislavě bude 30. května mimo jiné také mše, která se bude sloužit přímo u krypty, v níž jsou pochovány ostatky světice. Stejný den budou v chrámu sv. Vavřince a sv. Zdislavy celebrovat mši svatou také provinciál české provincie dominikánů Benedikt Tomáš Mohelník, opět Mons. Jan Baxant, biskup litoměřický, a také český primas, kardinál Dominik Duka.

Poutě ke Zdislavě za totality

Současný pražský arcibiskup má k Jablonnému v Podještědí a ke svaté Zdislavě velmi úzký vztah. „Po dědečkovi a tatínkovi pocházím z Varnsdorfu, takže jsme to do Jablonného neměli daleko. Jako dominikán jsem sem jezdil od roku 1968. Takže všechny poutě, i za doby totality, které byly nádherné, jsem tady prožíval. To byly poutě, kdy i přes tehdejší zákazy přijel pan kardinál Tomášek," vzpomínal před časem kardinál Duka.

Podle něj v Jablonném ještě za totality byla výborná komunita dominikánů, kteří pracovali v továrně, v Preciose, ale udržovali baziliku i klášter dál jako poutní místo i centrum, do kterého o prázdninách přijížděli novicové a probíhala tu jejich příprava. „Čili toto místo se opravdu vrylo do mého srdce. Kdybych měl počítat, kolik svatozdislavských kázání jsem pronesl, tak jich určitě bylo už přes sto. Je to téma, ke kterému se rád vracím," vyprávěl Duka.

Za patronkou kraje přijede i hejtman

Patronku Libereckého kraje uctí také představitelé krajské a komunální politiky. „Jsme v kontaktu s panem hejtmanem. Nedávno tu byl svatou Paní Zdislavu navštívit, společně jsme prošli bazilikou a pozval jsem ho na všechny hlavní události naší poutní sezóny," řekl děkan Mayer.

Výročí svatořečení a poutní sezóna 2015KANONIZACE:
Zdislavu prohlásil za svatou papež Jan Pavel II., a sice 21. května 1995 v Olomouci na základě prokázaného zázraku, jímž bylo uzdravení MUDr. Františka Straky v září 1989 v nemocnici v Novém Městě na Moravě, za něhož se ve stejnou chvíli na různých místech přimlouvalo několik lidí v modlitbách k Paní Zdislavě.
HOSTÉ U PŘÍLEŽITOSTI VÝROČÍ KANONIZACE V JABLONNÉM:
Mons. Zbigniew Kiernikowski, biskup legnický 20. června
Mons. Heiner Koch, biskup drážďanský (zatím nepotvrzen) zřejmě 12.7.
kardinál Dominik Duka 30. května
Mons. Jan Baxant, biskup litoměřický, 21.května. a 30.května