Zámek v Zákupech přišel o jednu ze svých expozic. V prostorách národní kulturní památky ale neřádili zloději, jen přišel čas na změnu. Po 45 letech se promění expozice, jež politicky uvědomělým občanům připomínala vykořisťování šlechtou, na zámeckou galerii.

Takzvaná vstupní historická expozice byla k vidění v přízemí zámku od roku 1969. Stejně jako jinde vznikla původně jako prezentační síň Národní kulturní komise, první poválečné organizace, která spravovala hrady a zámky určené ke zpřístupnění.

„Postupně expozice získávaly spíše ideologický ráz, což se výrazněji prohloubilo po roce 1968 v rámci normalizace, kdy vznikla na našich památkách celá řada politických expozic," řekl Deníku kastelán zákupského zámku Petr Weiss s tím, že v regionu byla známá například expozice dělnického hnutí na zámku Sychrov.

Vstupní historická expozice státního zámku v Zákupech putovala po pětačtyřiceti letech do sběrného dvora.„Návštěvník se měl v takové vstupní historické expozici ideologicky připravit na prohlídku bývalého šlechtického majetku; vedle historických faktů vstupní expozice zdůrazňovaly povstání selského lidu či vykořisťování šlechtou," vysvětlil Weiss.

Podle něj tyto expozice formálně nezapadaly do dobových prostor historických sídel. „U veřejnosti se netěšily žádné oblibě. Cílem návštěvníků hradů a zámků byly vždy zařízené interiéry," uvedl kastelán s tím, že po listopadu 1989 byly vstupní expozice uzavírány a rušeny.

„Přestože se počítalo s jistou obměnou vstupní expozice i v Zákupech počátkem 90. let, k projektu nakonec nedošlo. V Zákupech tedy zcela náhodně zůstala část původního fundusu v nepřístupné síni zachována a v těchto dnech byla odinstalována jako vyřazený a poničený majetek," dodal Petr Weiss.

Architektonicky zajímavý klenutý prostor někdejší vstupní historické expozice nyní projde nezbytnou údržbou a poté se promění v zámeckou galerii pro příležitostné výstavy. „Na konci školního roku galerii pokřtíme otevřením výstavy dětských obrázků na téma zámeckého medvěda, který překročil dvacet let svého života," uzavírá zákupský kastelán Petr Weiss.

Vstupní historická expozice státního zámku v Zákupech putovala po pětačtyřiceti letech do sběrného dvora.