Akce se uskuteční na fotbalovém hřišti TJ Slavoj v centru Valtinova nedaleko kostela sv. Jana Nepomuckého. V minulosti byly hodně spojené s protesty proti těžbě čediče na Tlustci, letos má ale dokumentovat, že uranem a těžbou postižená oblast už má šanci přece jen vzkvétat a být zajímavá i pro turisty.

Sdružení na záchranu kopce Tlustec a obce Velký Valtinov a Jablonné v Podještědí se spojily při přípravě oslav s místními občanskými i neziskovými organizacemi a drobnými podnikateli z celého regionu a chtějí ukázat novou tvář života pod Tlustcem.

Na programu, kterého se zúčastní i hejtman a krajský radní pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný, je například triková jízda na koni, tvořivé dílny, naučné soutěže nebo ukázka zásahu hasičů.

Ke koupi budou regionální potravinové produkty nebo výrobky tradičních řemesel. Vyvrcholením akce bude od 18. 30 hodin hudební vystoupení známého písničkáře Václava Koubka.

Myšlenku Dne Země připomene také výstup k tzv. Vavrouškově mohyle, věnované památce prvního polistopadového ministra životního prostředí Josefa Vavrouška, který i se svou dcerou tragicky zahynul v roce 2005 v západních Tatrách.