Maturanti Střední průmyslové školy v České Lípě se jako jedni z prvních získali k maturitnímu vysvědčení i takzvaný „Europass“.
„Doklad by měl absolventům usnadnit komunikaci s případnými zahraničními zaměstnavately v celé Evropské unii,“ vysvětluje Vendulka Vorlová zástupkyně ředitele Střední průmyslové školy v České Lípě.
Europass je evropský doklad o jejich vzdělání a pracovních zkušenostech. Poskytuje doplňující informace o kompetencích získaných v daném oboru vzdělání a možném profesním uplatnění držitele osvědčení.
Osvědčení vydává Národní ostav odborného vzdělávání – Národní centrum Europass
Europass – dodatek k osvědčení, je doklad připojený k osvědčení o ukončeném středního vzdělání jako je třeba vysvědčení o závěrečné zkoušce - výuční list nebo vysvědčení o maturitní zkoušce.
Má usnadnit pochopení významu osvědčení v cizí zemi a obsahuje informace jaké kompetence a praxi absolvent získal. Nenahrazuje ovšem původní doklad ani nezakládá nárok na jeho úřední uznání, ale usnadňuje posouzení originálního osvědčení v zahraničí.
Europass je určen všem, kteří chtějí studovat v EU nebo se uplatnit na evropském trhu práce.
Portfolio europassu tvoří dohromady pět dokumentů – životopis, jazykový pas, mobilita, dodatek k osvědčení a dodatek k diplomu. Jádrem portfolia Europassu je evropský životopis, ke kterému se váží ostatní dokumenty Europassu.
Užívání jednotlivých dokumentů Europassu nebo celého portfolia Europassu je dobrovolné. Pro nikoho to není povinnost, občanům se pouze nabízí možnost využití této příležitosti. Každý se může také rozhodnout, které dokumenty Europassu si chce pořídit, nemusí mít všechny z celého portfolia Europassu.
Kromě členských zemí EU se s Europassem setkáme i v zemích ESVO/EHP (Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko, Island), které nejsou členy Společenství, a v kandidátských zemích ucházejících se o členství v EU (Bulharsko, Chorvatsko, Rumunsko, Turecko).
Jakým způsobem a zda vůbec , studenti europass využijí a jak jim bude užitečný se teprve ukáže. Studentů středních škol s europassy bude přibívat s rostoucímy zkušenostmi využití tohoto dokladu.