Na českolipském náměstí T. G. Masaryka je naplánováno shromáždění od 18.00. Podle pořadatelů je cílem přihlásit se k ideálům 17. listopadu 1989 a sametové revoluce. Na setkání lidí všech možných názorů a skupin si chceme připomenout, že svoboda, demokracie, solidarita a tolerance jsou hodnoty, na nichž stojí naše společnost," říká spolupořadatel a moderátor programu Ondřej Homola.

„Měli by promluvit studenti, pamětníci 17. listopadu a historikové. Máme připravené vzkazy od Dana Bárty, Marty Kubišové nebo Petra Maláska, které jsou natočené speciálně pro návštěvníky události," říká další spolupořadatel Rudolf Živec.

V Boru i s filmem

O den dříve, ve středu 16. listopadu, proběhne vzpomínkový akt také v Novém Boru. Začne v šestnáct hodin položením květin a zapálením svíček pod lípou u lavičky Václava Havla na tamním náměstí Míru.

„Vzpomeneme 27. výročí sametové revoluce i nedožité 80. narozeniny prvního polistopadového českého prezidenta jako jednoho z aktérů boje za svobodu a demokracii v komunistickém Československu. Jeho myšlenkový svět, občanské postoje i politická rozhodnutí zůstávají hodnotou pevně spojenou s našimi novodobými dějinami," říká Alena Forgáčová z Městského úřadu v Novém Boru.

O den později uvede novoborské kino celovečerní dokumentární film Bratříček Karel režisérky Krystyny Krauzeové. Ta nabízí nový pohled na osudy legendárního písničkáře Karla Kryla, který se stal symbolem Pražského jara 1968.

Součástí dokumentu, jehož promítání začíná ve 20 hodin, jsou rozhovory s Krylovými přáteli i dosud nezveřejněné archivní záběry. O svých setkáních s Krylem vypráví ve snímku jeho známí a příbuzní, mimo jiné Jan Kryl, Miroslav Kovařík, Jaroslav Hutka, Vladimír Merta, Jiří Černý, polská režisérka Agnieszka Hollandová či zpěvák Michał Tarkowski. Zazní v něm i písničky, které Kryl nazpíval v češtině a polštině, diváci ale uslyší zpěváka také promlouvat z dosud nezveřejněných nahrávek Rádia Svobodná Evropa a amatérských záznamů.

Dokumentární snímek uvede v den státního svátku také Kino Ralsko v Mimoni, a to od 17.30.

V Zákupech s hudbou

Na státním zámku v Zákupech oslaví státní svátek hudbou. od 17 hodin se v zámeckém hudebním salonku představí klarinetové kvarteto PH Quartet. To má má v repertoáru původní skladby pro klarinetové kvarteto, transkripce klasické hudby, úpravy jazzových, swingových a populárních skladeb. V Zákupech již hostovalo při zahájení letošních 20. Zákupských slavností.