I chmurný listopad dokáže přinášet hodně radosti. Před dvěma lety, sedmého listopadu 2013, přinesl Českolipský deník jako první zprávu, že se ve Cvikově rozběhla rekonstrukce průmyslového areálu někdejšího pivovaru a že by se tu do roka měla vařit piva pojmenovaná po nejvýznamnějších vrcholech Lužických hor.

O rok později, 30. listopadu 2014, se pivovar ve Cvikově slavnostně otevřel a příští týden v sobotu oslaví ve velkém stylu 1. narozeniny. Jak vypadal první rok Pivovaru Cvikov? Jak velký byl na Českolipsku hlad (nebo spíše žízeň) po opravdovém regionálním pivu? Ptali jsme se na to ředitele Pivovaru Cvikov Viktora Tkadlece.

Pane řediteli, pijete v práci pivo? Máte to v popisu práce?

Součástí postupu ve výrobě je degustace. V průběhu zrání i ve výrobě je potřeba pivo ochutnávat. Pravidelně ho ochutnáváme i natočené v naší restauraci. Takže když jsem v práci, tak pivo opravdu každý den ochutnám, ale nepředstavujte si, že ho piju velké množství. Jedná se o degustaci.

Jaký byl první rok cvikovského pivovaru? Byl zájem o regionální pivo takový, jaký jste si představovali, nebo jste čekali větší?

V podstatě jsme spokojení. Objem výroby se pohybuje v číslech, jaká jsme plánovali, jak jsme odhadovali, že by náš první rok mohl vypadat. Je tu ale i prostor pro další růst, který plánujeme na další roky.

V průběhu roku jsem četl článek, který se zabýval současným boomem minipivovarů v Česku a v tom článku byl Pivovar Cvikov uváděn jako příklad minipivovaru, který by mohl objemem výroby velmi brzy postoupit do vyšší kategorie. Opravdu je to něco, o co usilujete?

Minipivovar je v českém prostředí definován objemem výstavu do deseti tisíc hektolitrů uvařeného piva za rok. Nyní tedy patříme do kategorie minipivovarů, nicméně kapacita a naše plány směřují k tomu dostat se během dalších let přes tuto hranici. Ostatně odpovídá tomu i dispozice areálu. Pivovar byl stavěný jako lokální průmyslový pivovar, v jeho zlatých časech v období první republiky se zde vařilo okolo pětadvaceti hektolitrů piva ročně.

Na webu pivovaru jsem se díval na přehled restaurací, které točí cvikovské pivo. A překvapila mě jedna věc: že třeba v Praze si člověk může najít vaše pivo v asi deseti restauracích, možná i o něco více, ale v mnohem bližším Liberci točí cvikovské pivo jen dvě hospody. Liberec vás neláká?

Liberec je pro nás určitě zajímavý. Zastoupení naším pivem tam zvyšujeme, dnes už tam cvikovské pivo točí ve čtyřech nebo pěti hospodách, včetně širšího okolí Liberce. Co se týká Prahy, tak Praha je specifický trh pro všechny minipivovary, je to velký trh s vysokou koncentrací hospod a je to trh, který se nebojí změn a testování nových druhů piva. Je to i trh, na kterém se uplatní různá piva speciální a jiné pivní speciality, což ale není náš případ.

Viktor Tkadlec• ředitel Pivovaru Cvikov
• je mu 47 let
• absolvent Vysoké školy chemickotechnologické, Katedry kvasné chemie a biotechnologie, má více než dvacetiletou praxi v pivovarech doma i v zahraničí
• na VŠCHT studoval společně s majitelem cvikovského pivovaru Jiřím Jakoubkem, jejich setkání před třemi lety vyústilo v projekt na obnovu pivovaru, který se podařilo velmi rychle zrealizovat

Tím, jak se cvikovské pivo dostalo do povědomí veřejnosti, tak po něm vznikla poptávka i v Praze, na kterou jsme reagovali a rádi tam prezentujeme a prodáváme pivo. Stále ale platí, že Praha je pro nás takovým příjemným zpestřením prodeje, primárně nejdůležitějším nadále lokální trh. Cvikovské pivo se čepuje zhruba ve stovce restaurací a hlavní objem zůstává v regionu, jak se říkávalo „okolo komína".

Cvikovské pivo prodáváte v sudech a v pet lahvích. Nic se nezměnilo na tom, že ve skleněných lahvích ho prodávat alespoň zatím nechcete?

Na tom se zatím nic nezměnilo, s výjimkou toho, že vyrábíme limitované edice ve skleněných lahvích. V prosinci budeme ve skle prodávat například edici šesti našich různých piv, tedy kompletního sortimentu od osmičky až po světlý speciál Výroční 14°, který máme připravený na první narozeniny pivovaru. Ale to se skutečně bavíme o limitovaných edicích, které primárně prodáváme především přímo v pivovaru nebo v naší restauraci Sladovna.

Prodej v klasických skleněných vratných obalech zatím nechystáme. Jednak z důvodu vysokých investičních nákladů, ale je to dané i charakterem piva. Vyrábíme převážně nefiltrované pivo, nepasterizované, a tím je do určité míry omezená jeho trvanlivost. Proto ani nechceme pivo distribuovat přes obchodní řetězce, protože v tom okamžiku už nemůžeme garantovat, že si pivo během distribučního procesu zachová svoji vysokou kvalitu. na to pivo nevidíme. Nyní dodáváme většinu naší produkce v sudech s tím, že sami zajišťujeme jejich rozvoz přímo do hospod a restaurací. Takže víme, že je čerstvé, kdy jsme ho dodali, jak dlouho tam je a kdy se asi vypije. Díky tomu jsme schopní dohlédnout na jeho kvalitu tak, aby se prodávalo v co nejlepším stavu.

Říká se, že nejlepší pro pivovary bývá léto, kdy se hodně pije. Měli jste ve Cvikově také nabité léto?

Je to obecný trend. V létě se pije víc a je i rozdíl v sortimentu. V létě se pijí více lehčí piva, v našem případě osmička a desítka. Letošní léto bylo extrémně teplé, takže tato piva se opravdu prodávala dobře. V zimě si zase zákazníci žádají silnější piva, k dvanáctku i polotmavou třináctku.

Třináctku už máte nastálo? Já myslel, že jste ji dělali jen příležitostně jako sváteční.

Začínali jsme se třemi světlými pivy, vyráběnými klasickou technologií spodního kvašení. Šlo o osmistupňového Skláře, desítku Luž a dvanáctku Klíč. V průběhu roku jsme sortiment doplnili o světlou jedenáctku Hvozd v reakci na požadavky našich zákazníků. Hvozd jako jediné pivo vyrábíme filtrované. A do sortimentu jsme také nastálo zařadili polotmavou třináctku, která byla poprvé uvařena na Velikonoce jako sváteční pivo a dnes ji už máme ve stálé nabídce. Je oblíbená i u zákazníků z Německa, kteří tato tmavší piva vyhledávají.

První sud narazili před rokem. Pivovar Cvikov slaví narozeniny

Vloni 30. listopadu po rekonstrukci pivovaru slavnostně narazili první sud světlého ležáku Klíč. Od té doby se v Pivovaru Cvikov, jediném fungujícím pivovaru na Českolipsku, leccos změnilo.

Třeba sortiment piv obohatila jedenáctka Hvozd a polotmavý ležák Sváteční 13°. Byla také dokončena fasáda restaurace, pivovar otevřel opravenou stodolu, v areálu se konala celá řada kulturních akcí, restaurace Sladovna už obsloužila stovky hostů a v její kuchyni už vařil a servíroval i kuchař s michellinskou hvězdou Roman Paulus.

Sobota 28. listopaduKde: areál Pivovaru Cvikov
- od 10 hodin adventní trhy s řadou specialit
- 12.45 narážení prvního sudu Výroční Čtrnáctky
Vystoupí kapely: Tornado Lue, Atmo Music, Illusions nebo Superhero Killers
Závěr: ohňostroj

To je víc než dost důvodů na to, aby první narozeniny byly velkou oslavou.

„Roční bilancování připravujeme na sobotu 28. listopadu. Oslavy odstartují adventní trhy již v 10 hodin, další program zahájí ve 12.45 naražení prvního sudu světlého za studena chmeleného ležáku Výroční 14°. O hudební doprovod se postarají například Tornado Lue, Atmo Music, Illusions nebo Superhero Killers. Večer se rozloučíme ohňostrojem," popsal pro Deník ředitel Pivovaru Cvikov Viktor Tkadlec.

Na adventním trhu bude k dostání také pivní domácí mýdlo. Vyrábí ho Radka Ondrušková z Provodína. Desítku Luž vaří společně s medem nebo rakytníkem a dalšími přírodními přísadami. Restaurant U Fořta z Hřenska zase do Cvikova přiveze výborné domácí pečivo, pivní lupínky nebo utopence nakládané ve cvikovském pivu.