V Zákupech se totiž uskuteční okresní kolo soutěže Odznak všestrannosti olympijských vítězů, jejímiž zakladateli jsou olympijští vítězové v desetiboji Robert Změlík a Roman Šebrle.

V Zákupech se tak představí nejvíce sportovně nadaní žáci ze základních škol na Českolipsku. Mezi sebou svedou souboje o postup do krajského kola a případně republikového finále. Záštitu nad akcí, která proběhne ve středu 9. dubna od 9 hodin, převzal starosta Zákup Radek Lípa. Podle něj to není náhoda, že se okresní kolo koná právě v Zákupech.

Čím jste organizátory přesvědčili, že okresní kolo probíhá právě u vás?

Dostali jsme se do povědomí Odznaku všestrannosti olympijských vítězů tím, že v roce 2012 a 2013 se děti z naší školy probojovaly do celostátního finále této soutěže, které probíhalo v Praze na Strahově. Byl jsem tam s nimi, byl to pro naše děti obrovský zážitek. Možnost potřást si rukou s paní Čáslavskou, Šárkou Kašpárkovou, Romanem Šebrlem či Robertem Změlíkem a s ostatními bývalými i aktivními olympioniky, tak to je pro děti něco úžasného.

Jako odměnu za postup do republikového finále získaly značkové sportovní oblečení i sportovní obuv. Ke všemu spaly v Praze na kolejích, byl to pro ně zážitek na celý život.

Při té příležitosti jsem tam jednal s organizátory akce. Řekl jsem jim, že v Zákupech máme k dispozici dostatečně velký sportovní areál, který by byl schopný pojmout okresní nebo krajské kolo akce. A už letos proto hostíme okresní kolo.

Zákupy vnímám jako specifické sportovní centrum díky tomu, že se sem hlavně v létě sjíždí nejrůznější sportovní týmy na soustředění. Je to něco na co se zaměřujete?

Díky sportovnímu areálu a zázemí základní školy jsou tu výborné podmínky na sportovní přípravu. Je to velká zásluha ředitele naší školy pana Kopřivy a správce areálu pana Brože. Jezdí k nám ligové týmy z celých Čech i Moravy na letní soustředění. Mají tu k dispozici ubytovnu, jídelnu, multifunkční sportovní halu, multifunkční sportovní areál, umělou trávu, antukové kurty a nedaleko koupaliště, takže ta nabídka ze strany města je velká.

Obecně ale to, že má sport v Zákupech takovou tradici, je i zásluha celé řady dospělých, kteří se věnují mládeži a ve svém volném čase vedou sportovní oddíly a kroužky. Těm patří velký dík.

Co je v Zákupech hlavní sport? Fotbal, atletika, basketbal?

Když se zeptáte fotbalisty, řekne fotbal, když se zeptáte atleta, řekne atletika. Volejbalista určitě potvrdí volejbal. U nás je to ale v podstatě jedno. Všechny sporty zastřešuje TJ Zákupy, která má přes tři sta členů a pod ní funguje oddíl fotbalu, basketbalu, volejbalu, stolního tenisu, kinbalu, florbalu a horolezectví. A pak je důležitá Asociace sportu pro všechny, která sdružuje ty nejmenší a nejmladší i věkově pokročilé, aby měli pohyb například v rámci večerních cvičení.

Kromě podpory těchto sportovních jednot jsem také zaregistroval, že Zákupy podporují jednorázové sportovní akce. Jako je třeba basketbalový maraton.

Po tom posledním jsem se dva dny nemohl hýbat. Ale je to pravda, teď například budou Zákupy společně s Českou Lípou hostit mistrovství republiky ve futsalu. Je to o těch výborných podmínkách, které můžeme nabídnout.

Podstatnější ale je příspěvek tělovýchovné jednotě na činnost. Ze svých svazů dostávají oddíly jen drobné na činnost. Takže de facto oddíly žijí z toho, co dostanou z městského rozpočtu a z příspěvků svých členů. Tady ale zase nechceme, aby ty příspěvky byly abnormálně vysoké.