Téměř na spadnutí byla budova v centru Okrouhlé, v níž sídlí obecní úřad. Do objektu zatékalo, okna profukovala, chybělo mu zateplení a zdejší sál nikdo nepoužíval, nebylo v něm topení. Opravu by si malá obec nemohla dovolit financovat z vlastní kasy. Díky evropským penězům se povedlo budovu rekonstruovat.

„Objekt byl postavený ještě před první republikou. Od začátku v něm byla hospoda, která ale za několik let vyhořela. Po požáru ještě bývalý majitel postavil vedle hospody sál. Obecní úřad tady je zhruba od šedesátých let,“ řekl starosta Okrouhlé Jiří Vosecký.

Ideou místních bylo, aby objekt sloužil především pro setkávání a seznamování lidí, aby se chodili do budovy pobavit a získat nové vědomosti a zkušenosti.

Sál si hlídají

Vizi splnil komplex po rekonstrukci dokonale. Hospoda plní funkci klasické venkovské pivnice, přilehlý sál využívají místní i ke cvičení. Kromě toho se zde pořádají zábavy, plesy, mikulášská nadílka, konference, setkání důchodců, partnerských měst, prostor využívá i škola pro své aktivity. Sál je v provozu po celý rok, ale k hospodě nepatří, jeho pronájem řídí obecní úřad.

„Už od začátku jsem nechtěl, aby se o sál staral nájemce hospody. Chci vědět, kdo v tom sále bude a co tam bude dělat. Prostor má sloužit především pro zábavu, nikoliv pro náborové akce podomních obchodníků,“ doplnil Jiří Vosecký.

Školí maminky

V prvním patře je místní knihovna se zimní zahradou, zázemí tu mají místní spolky. Místo tu našlo také školící centrum s počítači a barevným dětským koutkem.

„Při školeních se zaměřujeme na maminky po mateřské dovolené, aby si doplnily vědomosti, které pozapomněly při péči o dítě. Proto pro ně máme připravený i dětský koutek, aby se mohly soustředit na kurz a zároveň měly o děti postaráno. Za dobu fungování komplexu jsme tu měli čtyři kurzy, kterými prošlo asi sto padesát žen. Nyní se připravuje další,“ vysvětlil Jiří Vosecký.

Při rekonstrukci nezapomněli ani na vnější vzhled budovy. Objekt má novou zateplenou fasádu a plastová okna, za ním je dokonce plocha k pořádání letních párty. Na příští rok plánují, že kolem povede mineralogická naučná ministezka s ukázkami různých druhů hornin z našeho regionu.

Více než tři miliony korun na opravu získala Okrouhlá z Operačního programu NUTS II Severovýchod. Z obecní kasy doplatili dvacet procent. „Nikdo nevěřil, že nás opravy stály tak málo. Na to, co všechno jsme v budově udělali nové, by jinde potřebovali okolo deseti milionů,“ dodal Vosecký.