Za loňský rok došlo v Libereckém kraji ke 120 případům vloupání do chat a chalup. Z toho víc jak polovina byla během období od listopadu do března.

Zloději zneužívají toho, že chatařské kolonie zůstávají mimo sezonu prázdné. „Nepřítomnost majitelů pak využijí nejen ke krádežím, ale nezřídka si udělají z jejich víkendového sídla zároveň noclehárnu nebo se stane doupětem pro narkomany,“ komentuje odborník na zabezpečení nemovitostí Ivan Pavlíček z firmy Next. Přebývání zloděje v chatě způsobí u některých větší újmu než vykradení chaty.

„Chatařům zloději tak hlavně nabourají pocit soukromí, což je pro řadu lidí stejně zásadní faktor jako újma na majetku. Ztrátu intimity obývaného prostoru bohužel nevyřeší žádná pojistka. S nepříjemným pocitem, že někdo cizí obýval chatu, se lidé vyrovnávají těžko,“ dodává Pavlíček.

Vykrádání chat se často nepodaří objasnit. Majitelé rekreačních zařízení většinou zjistí, že jejich chata byla vykradena, až po několika měsících.

V období vánočních svátků jsou často terčem zlodějů i byty a rodinné domy.

Nový trik

V Libereckém kraji se za poslední týden také rozmohl ojedinělý způsob vloupání do rodinných domů. Zloději v zárubni balkonových dveří vyvrtají malý otvor a díky němu se jim podaří dostat dovnitř. Kriminalisté vyšetřují v těchto dnech hned dva případy vloupání do rodinných domů, do kterých se zloději pokusili dostat pomocí vrtáků.

„První oznámení přijali 26. října, kdy bezpečnostní agentura informovala majitele nemovitosti v ulici Josefa Štrégla v Turnově o tom, že zde jejich nainstalovaná technika zaznamenala narušení objektu,“ sdělila krajská policejní mluvčí Ivana Baláková. Obyvatelé domu byli v tu dobu na dovolené, a tak na místo vyslali matku, aby domácnost zkontrolovala. Na první pohled se vše jevilo v pořádku, ale pak si příbuzná všimla, že je v zárubni balkonových dveří vyvrtaný malý otvor. Vyšlo tak najevo, že se do domu pokusil dostat zloděj. V tomto případě úspěšný nebyl, protože jej z místa činu vyhnal alarm. O pár týdnů později se však podobným způsobem vloupal zloděj v ulici Károvsko v Turnově.

Majitelé spali

„Stalo se to v době, kdy v horním patře spali majitelé domu a jejich malé děti. Z přízemí si odnesl jen peníze v hotovosti a dost jiných cenností tu bez zájmu ponechal,“ dodala mluvčí, s tím, že zloděj způsobil škodu za zhruba 24 500 korun. I po tomto pachateli zůstala jen jediná stopa v podobě malé dírky v plastovém rámu francouzského okna. Tento specifický způsob vloupání není pro zdejší policisty nic nového. Podle mluvčí řešili před několika lety podobné případy na Semilsku i v dalších krajích republiky doslova po desítkách.

„Vyzýváme obyvatele, především majitele rodinných domků a chalup, aby věnovali pozornost všemu, co se kolem jejich obydlí děje,“ upozornila mluvčí. V momentě, kdy se objeví v rámu oken stopa po vrtání, měli by to obyvatelé domů okamžitě hlásit policii. „I když se nic neztratí, zloděj se může vrátit později,“ varuje Baláková.