Podle Daniely Fránové ze Státního zdravotního ústavu v Plzni, bylo evidováno od začátku roku do konce prázdnin 480 případů žloutenky typu A. Za stejné období v rozmezí let 2001 až 2009 se průměrně nakazilo jen 168 lidí. Po mírných nárůstech onemocnění a masivního výskytu v roce 2008, byl podle statistik Státního zdravotního ústavu v loňském roce zaznamenán pokles.

Virus je vysoce infekční

„V Libereckém kraji jsme zaznamenali v srpnu tohoto roku dva případy hepatitidy typu A,“ upřesnila tisková mluvčí Krajské hygienické stanice v Libereckém kraji Zuzana Balašová. Jak dodala, žádný z případů nebyl registrovaný na Českolipsku.

Při současném nárůstu onemocnění se nevyskytují žádná ohniska, ale nemoc se vyskytuje po celé republice a často ji šíří narkomani a bezdomovci. Virus žloutenky typu A je vysoce infekční a odolný. „Ochranou proti nákaze je důkladná hygiena, mytí rukou před jídlem i po návštěvě WC, ale samozřejmě i očkování,“ zdůraznila Zuzana Balašová.

Virus se může vyskytovat všude kolem nás: na penězích, na madlech nákupních košíků nebo v MHD a není ojedinělé, když se objeví v salátu z mořských plodů.

Jiná situace panuje v šíření žloutenky typu B. Ta se přenáší pohlavním stykem, spermatem nebo krví a je v porovnání se žloutenkou typu A daleko závažnějším onemocněním. Ročně přibude v celé republice mezi třemi až pěti stovkami nahlášených nových případů.

Jsou bez příznaků, ale šíří nemoc

„Stejně jako v červenci, byla v srpnu v Libereckém kraji hlášena tři chronická onemocnění hepatitidy B,“ upozornila Zuzana Balašová s tím, že dvě onemocnění se vyskytla na Českolipsku. „Onemocněl jeden muž, který měl v anamnéze drogy a dvě ženy,“ upřesnila Balašová. Ve statistikách se nejčastěji vyskytuje věková kategorie lidí od 20 do 35 let.

Podle střízlivých odhadů se po celé republice pohybuje až padesát tisíc přenašečů žloutenky typu B. U těchto lidí se nemoc nijak neprojevila, ale úspěšně ji šíří dál. O tom, že je tento typ hepatitidy opravdu nebezpečný, svědčí i to, že se časem může změnit na rakovinu jater.

„Očkování proti žloutenkám typu A i B je velmi důležité při cestách do zahraničí,“ upozornil Tomio Okamura z Asociace cestovních kancelář ČR. Žloutenka ohrožuje turisty nejen v exotických zemích, ale dokonce i v zemích EU.

Očkování proti žloutenkám obojího typu je sice dobrovolné, ale určitě se vyplatí. Cena za očkování vyjde na zhruba čtyři tisíce pět set. Za ty peníze to ovšem stojí, protože ochrana u typu A vydrží 25 let a u typu B dokonce po celý život.

Autor: Tomáš Mařas