Kromě pokut, které rozdali, současně v jednom případě nakázali pokrmy zlikvidovat, protože neodpovídaly hygienickým předpisům.

„Nejčastějšími zjištěnými závadami bylo například nedodržování skladovacích teplot při uchovávání potravin, dále společné skladování neslučitelných druhů, třeba masa a cukrářských výrobků, skladování neoznačených potravin a polotovarů a také dodatečně zmražených potravin. Provozovatelé se rovněž v některých případech neřídili dodržováním záručních lhůt potravin,“ uvedla tisková mluvčí Krajské hygienické stanice Liberec Zuzana Balašová.

Při přípravě pokrmů vyšla jako nejčastější závada záměna pracovních ploch a křížení činností, což znamená, že třeba na pultě, kde kuchař nejprve porcoval maso, následně připravoval jiný druh pokrmu. Tak mohl bakterie ze syrového masa přenést do dalšího jídla.
Hygienici našli také nedostatky ve vybavení kuchyní, a to jak ve školních stravovacích zařízeních, tak i v budovách základních i mateřských škol.

„Na Českolipsku jsme zkontrolovali 44 školních zařízení, na Jablonecku to bylo 65, na Liberecku 60 a na Semilsku 31 stravovacích zařízení. Za celé první pololetí bylo celkem provedeno 389 kontrol,“ upřesnila Zuzana Balašová. Hygienici uložili za zjištěné nedostatky jen 5 sankcí v celkové výši 8 000 korun.