Zcela nezištně se o sezóně starají o kytičky a keře, které často z vlastních peněz nakoupí a na vlastní náklady udržují. Reakce na jejich práci bývají různé, jedni chválí, druzí sprostě nadávají a všemožně škodí. Bohužel, těch druhých rok od roku přibývá.

Takový je, alespoň podle jejich vlastního vyprávění, život těch, kteří se v České Lípě starají o sídlištní zeleň. Jako již tradičně i letos město vyhlásilo soutěž O nejlepší péči o sídlištní zeleň. V pondělí 6. října 2014 pak předala starostka České Lípy Hana Moudrá společně s předsedou Výboru pro životní prostředí Miroslavem Hudcem ceny 23 oceněným.

„Nebýt lhostejný ke svému okolí mi připadá rok od roku těžší a těžší. Když pečujete o svůj malý záhonek, mnohdy nebývá až tak obtížné pletí nebo zalévání. Mnohem těžší je handrkování se sousedy či vandaly, kteří vaše dílo ničí. Proto si moc vážím toho, že je vás letos o sedm více než v loňském roce, kterým stojí za to se s tím vším popasovat. Přeji vám, aby naopak stále přibývalo těch, které vaše zahrádky těší," uvedla při předávání cen starostka České Lípy Hana Moudrá.

Jednotlivé lokality hodnotili členové hodnotící komise, kde zasedli například představitelé firem, které se ve městě starají o zeleň, od jara až do září 2014 a poté určili pořadí vítězů. O nich rozhodlo hned několik kritérií, hodnotila se nejen estetická stránka prostranství, ale také biologická a technická kriteria.

Za první místo náležela odměna ve výši 1 500 korun a poukaz na zahradní potřeby za stejnou částku. Lidé na druhých místech dostali 1 250 korun a poukaz na zahradní potřeby v téže hodnotě. Ti, kteří se umístili na třetím místě, si domů odnesli tisícovku a poukaz na zahradní potřeby za stejnou cenu. Za čtvrtá a pátá místa náležely výhercům věcné dary.

V soutěži O nejlepší péči o sídlištní zeleň ocenila radnice 23 lidí.

Ocenění

Lokalita Střelnice, Sever, Lada
1. Gondolová Eva
2. Čermáková Anna
3. Nováková Ludmila
4. Maryšková Věra
5. Prasková Svatava
6. Lacinová Libuše
7. Davídková Slávie

Lokalita „Malý Špičák"
1. Púchovská Zdeňka a Sulková Jarmila
2. manželé Portovi
3. Holatová Jana
4. Staníková Hana
5. manželé Filipovi
6. Sotničenková Maria

Lokalitě „Velký Špičák"
1.   Kadlecová Naděžda a Matlochová Lenka
2.   Hamrská Marcela a Mudruňková Helena
3.   Mrázková Jana
4.   Šimpach Josef
5.   Kupská Iva
6.   Pilařová Světlana

Lokalita Holý vrch, Kopeček, Starý Újezd, Slovanka, centrum
1. Švastová Ivana
2. Váňová Wieslana
3. Pachovská Věra
4. Bitnerová