Městský dům na Mírovém náměstí v Zákupech se dočká opravy. K rekonstrukci kulturní památky město použije i dotaci 675 tisíc korun z ministerstva kultury.

Zákupy obdržely jednu z nejvyšších částek z programu Regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón pro rok 2014 ze všech českých a moravských měst. Na Českolipsku ve výši dotace nemají konkurenci.

„Peníze, které jsme dostali, mohou být použity pouze na opravu nemovité kulturní památky," řekl Deníku starosta Zákup Radek Lípa. „Loni jsme ze stejného programu na městském domě položili novou střechu, letos jsou na řadě fasáda, okna, dveře a hydroizolace objektu," dodal s tím, že celkové náklady na rekonstrukci jsou vyčísleny na bezmála 1,3 milionu. Město se na opravě musí finančně z poloviny podílet. Tuto památku město využívá jako bytový dům a je v něm několik nájemních bytů.

Pokud se podle Lípy v tendru vysoutěží nižší částka, zbylé peníze z dotace půjdou na opravu dalších památek. „Nevyčerpáme-li všechny peníze na Městský dům, zrestaurujeme ještě jednu sochu z mostu u kapucínského kláštera," tvrdí s tím, že z větší části bude dotace použita na opravu městského domu. Opravy by měly být dokončeny v srpnu letošního roku.

Z bažiny místo k procházkám

Není to ovšem jediný úspěch Zákup při čerpání dotací. Za bezmála 1,5 milionu korun město revitalizuje potok Kameničák. Práce by měly začít v polovině února, hotovo má být do konce srpna.

„Revitalizace by měla zlepšit přírodní a vodohospodářské podmínky mezi oběma zákupskými rybníky; koupalištěm a Štefaňákem," říká Lípa.

Podle něj dojde ke tvarování toku, vykácí se náletové dřeviny a vysadí se nové. „Vznikne také ostrůvek a pár tůní. Budou doplněny i komunikace pro dostupnost území. Byl to močál, teď se tam lidé dostanou suchou nohou, nezanedbatelný bude i protipovodňový efekt," tvrdí Lípa.

Revitalizace se podle něj zaplatí z dotace Operačního programu Životní prostředí. „Město realizace nebude stát ani korunu," dodal zákupský starosta.