Nyní už devatenáctiletý Josef Brožek z České Lípy, který v srpnu loňského roku řídil na srazu tuningových automobilů Mimoňské války pod vlivem alkoholu a při své noční jízdě po ranveji bývalého vojenského letiště zabil Milana Hyku, otce čtyř dětí ze Semilska, může i nadále řídit.
Hlavní líčení, které proběhlo ve středu dopoledne, totiž soudce odročil na 30. červenec. Minimálně do té doby tedy mladík může beztrestně usedat za volant. „Rád bych vyslechl dalšího svědka, a to organizátora akce,“ řekl na závěr středečního hlavního jednání obhájce Josefa Brožka Odřich Filip.
„Není to svědectví, které by mělo obžalovaného zbavit viny, ale ukáže, jak organizátoři akci zvládají či nezvládají. To by mohlo být důležitým svědectvím, které ukáže na to, že obžalovaný není společensky nebezpečný,“ vysvětloval.
O tom, že je obžalovaný vinen nepochybuje snad ani on sám, ale otázkou je výše trestu, která bude závislá mimo jiné také na tom, zda je Josef Brožek společensky nebezpečný. A právě na tom obhájce postavil svou strategii a snaží se prokázat, že Mimoňské války nejsou dobře organizačně zvládnuté, a že zákaz nočních jízd a jízdy pod vlivem alkoholu jejich účastníci běžně porušují, a obžalovaný tudíž nebyl žádnou výjimkou. To bylo také patrné z otázek, které kladl svědkům tragické události.

Svědci se však ve výpovědích rozcházeli. Někteří tvrdili, že zákaz porušuje velké množství lidí,někteří naopak řekli, že organizačně jsou Mimoňské války zvládnuté dobře. „Jezdím po tuningových srazech mnoho let jak v České republice tak v Evropě. Mimoňské války jsou jeden z nejlépe organizovaných srazů,“ vypověděl jeden ze svědků.
Obžalobě v tomto směru však může nahrávat také fakt, který zazněl z úst soudce, a to ten, že Josef Brožek za svou krátkou dvouměsíční řidičskou praxi ujel dle své výpovědi přibližně pouhých sto kilometrů. Za tak nepatrnou praxi však stačil spáchat přestupek v dopravě, za který obdržel pokutu, kterou na místě neuhradil. Obžalovaný také v minulosti odcizil jízdní kolo a byl proto stíhán pro majetkový přestupek.
Sám Josef Brožek odmítl před soudem vypovídat. Do policejního spisu však uvedl, že při tragické události měl u vozu rozsvícená světla. S tím ale nesouhlasí ani jeden z pěti očitých svědků vypovídajících u soudu. „Byl jsem od nehody přibližně deset metrů. Stál jsem s kamarády v cestě tohoto automobilu. Kdyby nesrazil toho pána, tak by určitě srazil nás,“ vypovídal svědek.
Nerozsvícená světla a opilost obžalovaného jsou hlavními trumfy obžaloby. Na otázku státního zástupce, který obžalobu vede, odpověděli všichni svědci, že Josef Brožek byl zřejmě pod vlivem alkoholu, což podle nich bylo patrné jak z jeho nekoordinovaného pohybu, tak z mluvení, při kterém se zadrhával a mluvil nesrozumitelně.
Jana Hyková, manželka tragicky zesnulého Milana Hyky, byla z průběhu soudního jednání a odročení rozčarovaná.
„Stále mě ztráta manžela hodně bolí a bolet asi nikdy nepřestane. Nechápu, kam obhájce směřuje,“ řekla s tím, že rodina má nyní finanční problémy. Musí splácet hypotéku a příjem manžela rodině samozřejmě chybí. Také to bylo důvodem požadovaného odškodného ve výši 240 tisíc pro každého pozůstalého člena rodiny a požadavek na zaplacení nákladů s pohřbem. Celková výše odškodného, které od obžalovaného pozůstalá rodina požaduje tedy činí přibližně 1,4 milionu korun.
Kromě vysokého odškodného hrozí mladíkovi také deset let zákazu řízení a až tři roky odnětí svobody za spáchané trestné činy ublížení na zdraví s následkem smrti a ohrožení pod vlivem návykové látky.
„V obžalobě jsem navrhnul nepodmíněný trest a zákaz činnosti v horní hranici sazby,“ sdělil už v lednu státní zástupce JUDr. Jiří Hrabal.