Na webové stránce www.lustrfest.cz, která vznikla ve spolupráci s kamenickošenovskou sklářskou školou, se budou po celý měsíc představovat zajímavosti z historie a života Kamenického Šenova - města skla a lustrů.

Každý den se na webu rozzáří jeden „ověsek“ lustru v logu Lustrfestu, a s ním se otevře i nové video, série nových fotografií či unikátních historických záběrů. „Všechno bude doplněné zajímavými informacemi. Mohu prozradit, že pod několika ověsky je schován i sklářský workshop na výrobu vlastního designového svítidla, takže na tento speciální web se vyplatí určitě se podívat,“ říká Klára Machová, vedoucí Kulturního centra města Kamenický Šenov.

V prvním díle se o své pohledy na město podělí ředitel šenovské školy Pavel Kopřiva a ředitelka Preciosy Lightning Lucie Karlová. Škola i sklářská společnost jsou partnery Lustrfestu.

Ilustrační foto.
Českou Lípu provoní bábovky. Přihlaste se do soutěže i vy

Návštěvníci se mohou ale těšit i na venkovní akci přímo v Dvořáčkově parku v centru města. Tam se rozsvítí nádherné lustry z dílny studentů šenovské sklářské školy zavěšené mezi stromy, a to konkrétně 26. června. Návštěvníky budou lákat na jedinečnou večerní procházku či dokonce piknik v parku. Bude také možnost navštívit  šenovské letní kino pod hvězdami, které bude zdarma promítat oceněný český film Šarlatán.

Festival byl plánován jako završení tradičního Mezinárodního sympozia rytého skla, které se přesunulo na začátek června příštího roku. „Důvodem je problematická účast partnera akce, zástupců německého sklářského města Weisswasser a samotných účastníků sympozia, kteří přiletí z celého světa,“ dodává Machová.