„Počet hovorů, které každý den vyřizují, stoupl v průměru zhruba o tisícovku měsíčně. Zatímco v březnu loňského roku vyřídili 17 857 hovorů (v loňském dubnu 16 827 hovorů), letos to ve stejných měsících bylo 20 527 (v dubnu 18 048). To je v průměru 632 hovorů za den,“ přibližuje těžkou práci operátorů tiskový mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Jsou to právě operátoři, jejichž hlas slyšíte jako ten první, když linku 155 vytočíte. Jejich hlas vás uklidní a poradí vám, jak postupovat v často nelehké situaci.

A jak takový operátor vlastně pracuje? Musí stihnout několik věcí naráz. „Zatímco radí volajícímu na lince, jak postupovat na místě, zároveň rozbíhají složitý řetězec. Koordinují a předávají informace mezi volajícím, záchranáři a nemocnicí. Pokud je to nutné a možné, rozběhne se i systém AED – tedy aktivace defibrilátorů rozmístěných mezi hasiči nebo policisty. Ty je nutné všechny nepřetržitě koordinovat a rozhodovat o případném posílení pomoci,“ vysvětluje Georgiev a dodává, že operátor je i tím, kdo koordinuje předávání pacientů nemocnicím.

Zleva praporčík Šindelář a nadstrážmistr Jaroš z obvodního oddělení Stráž pod Ralskem.
Policistům v Libereckém kraji pomáhá zachraňovat životy užitečný pomocník

Jeden z nejtěžších úkolů operátorů záchranné služby je poskytnout pokyny volajícímu tak, aby je správně pochopil a dokázal podat první pomoc. Pro tuto činnost jsou operátoři speciálně vyškoleni. „Hlavním úkolem operačního střediska je nepřetržitý příjem tísňových volání a jejich vyhodnocení, řízení a koordinace činnosti výjezdových skupin celého Libereckého kraje. Zdravotnické operační středisko je centrálním pracovištěm operačního řízení, které pracuje v nepřetržitém režimu. To znamená, že nikdy nemůže nastat okamžik, kdy by vyzvánějící telefon nikdo nezvedl,“ říká o náročné práci tiskový mluvčí.

Zdravotnické operační středisko Záchranné zdravotnické služby Libereckého kraje
Vzniklo 1. ledna 2007 sloučením bývalých okresních dispečinků ZZS okresů Liberec, Česká Lípa, Jablonec nad Nisou a Semily. Hlasy, které jako první pomáhají lidem v krizových situacích, patří operátorům - sestrám specialistkám v oboru intenzivní péče s kurzem Operační řízení přednemocniční neodkladné péče.
Zdroj: ZZS LK