Zhruba čtyři roky se mluví o novém sídle pro zdravotní záchranáře z České Lípy. Nyní se řeší poslední technické věci. Stěhování se dočkají v březnu.

„Minulý týden byl v České Lípě na návštěvě náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka s ředitelem ZZS LK Luďkem Kramářem a prostory si pečlivě prohlédli. Stavební práce jsou hotové a momentálně se řeší telefonní spojení, nábytek a další interiérové záležitosti. Když vše půjde, jak je v plánu, mělo by k přestěhování dojít v březnu,“ uvedl mluvčí záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev.

Víceúčelový vůz značky Mercedes využitelný pro převoz materiálu, speciálního vybavení a s variantou využití pro přepravu devíti osob včetně řidiče.
Záchranka má nové auto. Skoro za tři miliony korun

První jednání o využití budovy jako sídla záchranné služby proběhla již v říjnu 2013. Nové sídlo záchranné služby v České Lípě bude tak jako doposud v areálu Nemocnice s poliklinikou. Z přední části areálu se však přesunou dozadu do prostor bývalé autodopravy, které v areálu českolipské nemocnice dlouho chátraly a zůstávaly nevyužité. Současná dohoda mezi Libereckým krajem, nemocnicí a záchrankou poskytne této části rozlehlého nemocničního areálu druhou šanci.

ZMĚNA VÝJEZDŮ

Výhodou nového zázemí bude rychlejší výjezd z areálu nemocnice. Sanity vyjíždějící k případům by tak nemířily na Purkyňovu ulici jako dosud, ale do ulice Pod Špičákem a odtud na hlavní tah Česká Lípa Zákupy.

Vrtulník LZS Liberec pomocí souřadnic odeslaných aplikací lokalizoval místo zraněného cyklisty u Bezdězu na jednotky metrů a přistál v bezprostřední blízkosti pacienta.
Aplikace Záchranka za dva měsíce pomohla už několika zraněným

„Mezi další výhody určitě patří vybavenost nové budovy. Budou to velké garáže včetně mycího boxu. Personál nebude muset využívat myčky, zdravotní sestry budou moci dezinfikovat a uklízet vnitřek vozů přímo ve vytápěné garáži,“ popsal Georgiev.

Kromě nových garáží budou mít záchranáři brzy i nové sanity. Ty zaplatí Liberecký kraj. „Flotilu postupně obnovíme dvaadvaceti vozidly značky Mercedes-Benz Sprinter za 92 milionů korun. Prvních deset vozidel dostane záchranka nejpozději do konce letošního září,“ popsala mluvčí Libereckého kraje Markéta Žitná.

Den s policií na autodromu v Sosnové.
Autodrom v Sosnové obsadí policie, hasiči i záchranka