Časový limit pro sanitky je 15 minut a pro hasiče 20. K tomu, aby záchranné složky mohly dodržet dojezdové časy využívají pomoc dalších složek. Pomáhá Horská služba, Letecká záchranná služba a dobrovolní hasiči. Největší problémy vznikají na sídlištích.
„Teď se s tím nedá nic dělat, ale projektanti měli myslet na průjezd sanitek i sídlištěm,“ řekla mluvčí ZZS LK Kristýna Fejfarová. Časy se jim zatím podařilo dodržet pokaždé.
Dispečer hodnotí
Všechno je v rukách dispečerů. „Hlášenou situaci musí pečlivě vyhodnotit. Na nich je jaký tým na místo pošlou,“ dodala Michaličková. Sanitka může jet se záchranářem nebo s lékařem. Při vážných poraněních vyrážejí týmy dva s dvěma vozy. Pokud by byl předpoklad, že se sanitka nedostane na místo do patnácti minut a dispečerka vyhodnotí situaci jako vážnou, žádá o pomoc Horskou službu nebo Leteckou záchrannou službu.
Každý den je v Libereckém kraji připraveno pomáhat 30 posádek sanitek.
Profesionální hasiči by se zase neobešli bez pomoci dobrovolných kolegů. „Naše jednotky mají limit nastaven na dvacet minut. V poplachovém plánu se s dobrovolnými hasiči počítá,“ řekla mluvčí HZS LK Iva Michaličková. Dobrovolní hasiči jsou rozděleni do několika kategorií podle vybavení a počtu členů. Podle tohoto systému mají také určené výjezdové časy.
Stát jim nepomůže
Dobrovolníky trápí stav jejich techniky. Stát jim na provoz nepřispívá a obce mají jen omezené možnosti. „Je to ostuda státu. Často jsou na místě první, zachrání nemalý majetek, ale stát jim nepomůže,“ řekl starosta Železného Brodu Václav Horáček.
„Dobrovolníci nejsou sami. Průměrné stáří našeho vozového parku je třináct let. Některým vozům je i přes dvacet,“ dodala Michaličková.
Sídliště je občas potrápí stejně jako zdravotníky. Auta parkují ve žlutých zónách, které jsou určené jako nástupní plochy pro hasiče. Často se nedostanou na místo s výškovou technikou a musí jí nahradit lezecké týmy.
Jediná policie nemá stanovený žádný časový limit. „Pro nás platí, že se snažíme dostat na místo co nejdříve,“ řekla mluvčí jablonecké policie Ludmila Knopová. Občas se policisté setkávají s výtkami při nehodách. „Dispečer vyhodnocuje situaci a určuje podle závažnosti nehody pořadí,“ dodala Knopová.
V mnoha případech se na místě sjíždějí všechny složky současně a na případech spolupracují. Například hasiči občas řeší neprůjezdnost po svém. „Jsou to pořádní chlapi. Někdy nějaké to autíčko poponesou,“ řekla Michaličková.

 

Další zprávy z regionu najdete zde