V Doksech je to přitom už třetí změna za poslední tři roky a znamená to, že záchranáři se v podstatě vrátí k systému, který tu už fungoval a který vedení kraje mezitím údajně kvůli nízké efektivitě výrazně omezilo.

Záchranáři a lékaři tu budou znovu nejen v létě, které bývá v okolí Máchova jezera vypjaté, pracovat v takzvaném randez-vous (setkávacím) režimu. To znamená, že lékař, který tu teď bude celoročně, bude mít svoje vlastní auto s řidičem a nemusí se vázat na posádku velkého sanitního vozu.

Tento režim už přitom v Doksech fungoval od září 2012 až do listopadu následujícího roku, kdy ho současné vedení Libereckého kraje (na návrh tehdejší statutární náměstkyně hejtmana Zuzany Kocumové, zodpovědné za rezort zdravotnictví) pro nízkou efektivitu zrušilo, respektive omezilo pouze na letní měsíce a fungování lékaře v Doksech přes zimu úplně vypustilo.

Dnes se tedy vše vrací do stavu, jaký byl po září 2012. Důvodů návratu na začátek je podle vedení záchranné služby několik.

„Změnily se podmínky financování v souvislosti s platbami pojišťovny a randez-vous systém je už nyní pojišťovnou zaplacený jinak," vysvětlil pro Deník ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Vladimír Hadač. „Zdá se mi také neefektivní, abychom v celém kraji měli setkávací systém celoročně a v Doksech pouze na pět měsíců v roce. Je lepší ho nechat celoročně v provozu, omezí se tím přesčasové hodiny řidičů, a také proto, že těžko někoho zaměstnáte jen na půl roku."

Třetí změna systému během tří let vypadá podezřele, na druhou stranu je zřejmé, že návrat k celoročnímu setkávacímu systému je dobrá zpráva pro Doksy a okolí (které zahrnuje třeba i Dubou, Mimoň či oblast bývalého vojenského újezdu Ralsko). Je to oproti omezenému stavu od roku 2013 jednoznačné posílení kvality zdravotní péče. K případům, které budou indikované jako vážné, tak nyní přijede lékař z nejbližší možné stanice a nebude sem (jako dosud v zimních měsících) dojíždět z České Lípy.

„Setkávací systém funguje v celém kraji a Doksy byly jediným regionem, který to narušoval, a který tak musel být i jinak účtován," doplnil ředitel Hadač. „Takže ekonomika provozu tu hraje důležitou roli, ale hlavní podle mě je, že budeme mít v celém kraji jednotný systém, který navazuje na spolupráci se sousedními kraji." Podle Vladimíra Hadače bude nyní například možná větší spolupráce s nejbližší středočeskou stanicí v Mnichově Hradišti, kde k případům vyjíždí pouze velká sanita se záchranáři. „Při pokrytí oblasti mezi Doksy a Mnichovým Hradištěm teď bude možné, aby k vážným případům vyjela sanita z Mnichova Hradiště a lékař z Doks. Doteď to nebylo možné," uzavřel Hadač.