Ty schválil Liberecký kraj letos v lednu, jde tedy o premiéru. Žáky čekalo 60 otázek z všeobecných studijních předpokladů, 40 z češtiny a 30 z matematiky.

Až testy skončí, škola je naskenuje a pošle do SCIA, které zakázku na testování vyhrálo. Speciální program je vyhodnotí, je tedy vyloučen zásah člověka. „Výsledek pošle SCIO ředitelům nejpozději do 24. dubna do 12.00 hodin. Ti pak mají tři dny na to, aby rozhodli o tom, kdo je a kdo není přijat a informovali o tom uchazeče," upřesnila vedoucí odboru školství na krajském úřadě Jiřina Princová.

Školy mají doporučení od krajského úřadu přiklonit se vahou 70% k výsledkům z testů a 30% k prospěchu ze základní školy.

Pětačtyřicet dívek v pondělí absolvovalo přijímací zkoušky na obor Předškolní a mimoškolní pedagogika na Střední škole v Novém Boru. Původně sklářská škola otevře i letos také jednu třídu všeobecného gymnázia, na které včera dělalo přijímačky celkem 53 žáků.

„Mám radost, že po počátečních pochybnostech, jak bude sklářská škola učit gymnázium, jsme v situaci, kdy se nám na jednu třídu hlásí tolik žáků," pochvaluje si Ilona Jindrová, ředitelka Vyšší odborné školy sklářské a Střední školy v Novém Boru.

Adeptky pedagogického oboru včera měly náročný den. Kromě testů z češtiny, matematiky a studijních předpokladů je odpoledne čekaly ještě praktické zkoušky z hudebky, výtvarky a pohybové výchovy.

ČTĚTE VE STŘEDEČNÍM VYDÁNÍ: Redaktor Deníku si vyzkoušel přijímací test na střední školu. Co musí znát a umět žák 9. třídy, který chce studovat maturitní obor? A Jak dopadl sám redaktor? Dozvíte se v zítřejším vydání.