Obchodování po internetu přispívá k transparentnosti celého procesu a zároveň pomáhá snižovat cenu.

V současnosti Česká Lípa připravuje elektronickou aukci na nákup silové elektřiny jak pro objekty města, tak i pro jeho příspěvkové organizace. Sjednocení nabídky pomůže vysoutěžit nižší ceny a ulevit napjatému rozpočtu. Dodavatele vybere pražská společnost eCentre, která získá provizi ve výši 30 procent z uspořené částky.

„Plánujeme, že si do budoucna budeme všechny e – aukce zadávat a spravovat sami. To by mělo přinést další úspory,“ řekla mluvčí českolipské radnice Kateřina Kotková.

V průběhu elektronické aukce mohou dodavatelé, kteří usilují o veřejnou zakázku, sledovat své pořadí. Vidí tak i momentálně nejlepší nabídku. V reálném čase tak mohou reagovat na konkurenci. Tlak mezi dodavateli pak může snížit cenu veřejné zakázky až o několik desítek procent ve prospěch městského rozpočtu.

„Mezi hlavní výhody e-aukcí patří významná časová a finanční úspora, zvýšená transparentnost celého procesu a minimální nároky na lidské zdroje,“ doplnil místostarosta České Lípy Jiří Kočandrle.

Radnice má už zkušenost s výhodami centrálního nákupu. Před časem uzavřela dohodu o pojištění úřadů a příspěvkových organizací. Zakázku získala Kooperativa, která nabídla 4,8 milionů korun pro období od počátku letošního roku do 31. března 2015. Nejvyšší nabídka přitom byla o tři miliony vyšší. Plánuje i vstoupit na elektronické tržiště.