Návrh na odvolání českolipské starostky Hany Moudré (ODS) a místostarosty Jiřího Kočandrleho (TOP 09) vznesla při středečním jednání opoziční zastupitelka Romana Žatecká (ČSSD).

Ta představitelům radnice vyčetla, že jako zástupci demokratických stran podporují cenzuru v městských novinách a tím udržují politický monopol jako součást praktik mocenských struktur. Podporu pro svůj návrh mezi zastupiteli nenašla. „Vedení města i cenzura zůstávají na svých místech,“ reagovala předkladatelka Romana Žatecká.

Kontrola nad informacemi

Rozbuškou se pro sociální demokraty stal v lednu zamítnutý návrh na to, aby všech osm politických stran zvolených do zastupitelstva mělo rovnoprávný a vyvážený přístup na stránky městských novin.

„Vedení města tím přiznává, že chce kontrolovat politické informace o činnosti obce. To je v demokratické společnosti nepřijatelné. K této totalitní, mocenské praktice se přihlásila jak starostka tak místostarosta, což považuji za zásadní porušení demokracie,“ uvedla ve své středeční interpelaci Romana Žatecká, předsedkyně klubu zastupitelů za ČSSD.

Lípa je transparentní

To, že by v městských novinách byla cenzura, představitelé radnice odmítají. „Nestalo se, že bychom nevydali zaslaný příspěvek. Paní Žatecká ani žádný neposlala. Zprávy o České Lípě komentuji jako starostka a nikoliv jako členka ODS,“ řekla Hana Moudrá.

Komise pro komunikaci, která po celý loňský rok vytvářela koncepci radničního periodika, přišla s tím, že politické subjekty si rozlosují termíny, kdy mohou uveřejnit své příspěvky. Vzhledem k počtu vydání budou mít nárok dvakrát do roka.

„To se týká pouze nové stránky, která je speciálně věnovaná prezentaci politických stran. Jejím smyslem je oddělit politické příspěvky od ostatního obsahu. Zastupitelé mohou rovněž přispívat na webové stránky městských novin, jež se denně aktualizují,“ doplnil Jiří Kočandrle.

„Jsme jedno z nejtransparentnějších měst v republice. Nemohu se proto smířit s tím, jak Romana Žatecká zdůvodnila svůj návrh,“ dodal místostarosta.

Romana Žatecká zdůraznila, že nemluvila o počtu zaslaných článků, ale o tom, aby v radničních novinách byly prezentovány názory opozice tak, aby informace o chodu města byly vyvážené.

„Například redakcí popsané jednání o rozpočtu města na rok 2012 se věnovalo pouze navrženému znění a ze zhruba dvanácti opozičních výhrad zmínilo pouze jednu, a to ještě špatně. Rozpočet pak v celostránkovém rozhovoru hájila paní starostka, ale my, kteří jsme hlasovali proti rozpočtu, jsme rozhodně adekvátní, tedy vyvážený, prostor nedostali. A proti navrženému rozpočtu bylo 5 hlasů, což je 20 procent všech zastupitelů,“ argumentovala.

Freudovské sezení a seance

Návrh na odvolání vyvolal mezi zastupiteli bouřlivou diskusi, v níž padala ostrá slova. Druhého místostarostu Tomáše Vlčka (SLK) jímalo podezření, že jednání má nádech freudovského sezení.

„Romana Žatecká se potřebuje vnitřně vyrovnat se svým současným politickým zaměřením a tím, že v minulosti dělala mluvčí pro bývalého hejtmana Ústeckého kraje za ODS. Na zastupitelstvu máme pracovat pro občany a ne konat seance,“ komentoval Tomáš Vlček.

Karel Tejnora (ODS) označil návrh na odvolání za střílení od boku. „Před dvanácti lety se zde zavedla praxe, že důležité věci předjednávají předsedové klubů. Urychlí se jednání a návrhy mají hlavy a patu,“ podotkl Karel Tejnora.

Manipulace s obyvateli

Petr Skokan (VV) kritizoval vedení radnice za rozsáhlou prezentaci plánů soukromého investora na stavbu nákupního centra, které by mělo v centru města nahradit obchodní dům Banco. „Soukromá firma připravuje projekt na stále ještě městském pozemku. Svoje plány má v městském informačním centru, jejich prezentace probíhá v městských novinách a ještě pro ně město uspořádá anketu. Občany manipulujete do určitého rozhodnutí,“ zlobil se Petr Skokan.

Čachry se zakázkami

Moc demokracie podle svých slov nevidí Petr Máška (ČSSD). „O anketě týkající se Banca zastupitelé ani nerozhodovali a je uveřejněná v městských novinách. Přitom dnes tu koalice zamítla, že se uspořádá anketa k plánovanému občerstvení v městském parku. Vykrystalizovalo, že tu demokracie není,“ podivil se Petr Máška.

„Rok a půl vedeme zákopovou válku. Ti, co vládnou, nechtějí v ničem ustoupit a nedochází jim, že se řítí do maléru. Jestli se bude pořád něco odkládat, hrát do ztracena a zapírat, nikdy nedojdeme k rozumným řešením. Bývalý starosta Pokorný byl cholerik, ale za něj se nečachrovalo s veřejnými zakázkami,“ poznamenal pro změnu Jaromír Štrumfa (ČSSD).

Nehlasovali o odvolání

Podle tajemníka českolipského městského úřadu Jana Hladonika nebylo možné o návrhu na odvolání hlasovat. Zdůvodnil to, že odvolání nebylo bodem programu, který by zastupitelé odsouhlasili a svůj požadavek Romana Žatecká vznesla až v interpelacích.

Proto se hlasovalo pouze o tom, zda bude odvolání bodem programu jednání na příštím zasedání. Z přítomných kladně hlasovalo pět zastupitelů, proti byli pouze tři, dalších pět se zdrželo a zbývajících 11 nehlasovalo vůbec.