Nebýt včasného zásahu zákupských dobrovolných hasičů a později těžké techniky, průjezd ze Zákupska na Cvikovsko by zůstal uzavřený, a Zákupy by tak byly „odstřižené" v jednom směru od okolí.

Všechno způsobila bouřka a prudký liják, který se v neděli večer spustil. Voda seshora podmáčela a začala s sebou unášet písek, který byl v tu chvíli připravený k dalšímu využití v areálu novozákupské firmy IAC Group.

„Písek s hlínou se vlivem velkého deště promáčel a zároveň se vytvořila laguna, která materiál zadržela, ale celé to pak sjelo směrem k silnici," popsal Zdeněk Homza, velitel zákupských dobrovolných hasičů.

Ti zažili ostrý nedělní večer. Nejprve byli přivoláni ke spadlé střeše bývalé mlékárny v Zákupech-Božíkově, kde kvůli podezření na výskyt osob museli zasahovat i policejní psi cvičení na vyhledávání osob. Krátce poté už hasiči museli v Nových Zákupech řešit problém se sesuvem písku a zeminy.

Zákupští hasiči na místě nejprve zprovoznili alespoň jeden jízdní pruh, aby se na zavalené silnici obnovil provoz.  Takže ručně pomocí lopat museli odházet obrovské množství nánosu.  Firma IAC Group později už za tmy povolala do hry bagr, který tuny sesutého materiálu odkopal.
Po uklizení  zavalené části silnice spláchli hasiči postižené místo vodou. Průjezd  z Nových Zákup na Velenice je dál možný.